Леонід Тимченко: «В Єдиному реєстрі зброї зареєструвалися вже 60% власників зброї»

clock
25.06.2024 15:29

Про це заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко повідомив у прямому етері Національного телемарафону «Єдині новини». Такий результат дії Єдиного реєстру зброї за рік, відколи він почав функціонувати.

«З упевненістю можу сказати, що МВС задоволене роком роботи Реєстру. В першу чергу, тому що ми бачимо статистику і динаміку, яким чином він наповнюється», – наголосив Леонід Тимченко.

Він зазначив, що рік тому, коли Єдиний реєстр зброї тільки запускався, то в МВС розраховували, що він почне повноцінно працювати впродовж трьох років, тобто буде наповнений на 100%. Зокрема, за перший рік очікувана наповнюваність Реєстру становила 40%. Наразі  60% власників зброї вже зареєструвалися Єдиному реєстрі зброї.

«Якщо говорити в абсолютних цифрах, то це понад 450 тисяч власників зброї, а разом в Україні таких є близько 700 тисяч», - пояснив заступник Міністра. 

За словами заступника Міністра внутрішніх справ, якщо говорити про загальну кількість зброї, то всього в Україні є 950 тисяч одиниць облікованої зброї, з якої 650 тисяч вже в Єдиному реєстрі. Насамперед йдеться про мисливську, гладкоствольну та травматичну зброю.

Леонід Тимченко нагадав, що у власників зброї є три варіанти, як зареєструвати свою зброю. 

Перший – через єдине вікно, в особистому кабінеті онлайн.

Другий варіант – через єдине вікно, в особистому кабінеті суб’єкта господарювання (при купівлі одиниці зброї в магазині). 

Третій варіант – через органи Національної поліції України, тобто оффлайн. 

За словами заступника Міністра, частка тих, хто реєструє зброю онлайн через єдине вікно громадянина чи суб’єкта господарювання щомісяця стрімко зростає й зростатиме надалі, адже МВС провадить постійну комунікаційну кампанію і переконує власників зброї в зручності та оперативності надання цієї послуги, оскільки онлайн-сервіс заощаджує їхній час і людина не стоятиме в чергах та не створюватиме велике скупчення людей. 

Щодо нарізної трофейної зброї, набутої в умовах воєнних дій, то для її легалізації розроблено відповідний законопроєкт. Скільки такої зброї наразі перебуває на руках в українських громадян невідомо. Адже в даному випадку йдеться про регіони, де ведуться бойові дії. 

 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали