Леонід Тимченко: Користувачі систем відеомоніторингу нестимуть відповідальність за незаконне розповсюдження даних

clock
10.09.2024 16:10

Робота систем відеомоніторингу буде побудована на умовах обовʼязкового логування дій адміністраторів та користувачів таких систем. Алгоритм перевірки діяльності користувачів передбачає можливість виявлення фактів незаконного витоку інформації.

Це ключова пропозиція Міністра внутрішніх справ Ігоря Клименка у проєкт Закону "Про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки" (№ 11031), який зараз опрацьовується в профільному комітеті Верховної Ради України. Про це в етері національного телемарафону «Єдині новини» повідомив заступник Міністра внутрішніх справ України Леонід Тимченко.

За його словами, законопроєкт після реєстрації у Верховній Раді України, пройшов зовнішні погодження, у тому числі з іншими правоохоронними відомствами, яким після ухвалення закону будуть надані доступи до єдиної системи відеомоніторингу.

Після опрацювання всіх зауважень, законопроект було надано Комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності для подальшого обговорення.

«Сьогодні на території України працює понад 60 тисяч камер відеоспостережень, які функціонують у понад 600 системах, що належать субʼєктам різних форм власності. Законопроєкт передбачає, що будуть запроваджені єдині правила адміністрування таких камер та систем. Після прийняття цього законодавчого акту буде зрозуміло, камери яких виробників будуть використовуватися, які умови будуть передбачені для логування доступів, порядок збереження інформації, а також терміни зберігання даних», - зазначив заступник Міністра МВС.

Він зауважив, що за ініціативи Міністра внутрішніх справ України Ігоря Клименка нещодавно відбулася нарада з представниками профільного комітету Верховної Ради, на якому були обговорені нові зауваження та пропозиції до законопроєкту № 11031, зокрема, щодо двох основних аспектів, важливих для суспільства.

«Перший аспект – це принцип збереження персональних даних. Тобто громадянин України має бути захищеним, за ним не повинен безпідставно слідкувати будь-хто.

Другий аспект – це ефективний інструмент розкриття та профілактики злочинів. Тобто, громадянин, який вже вчинив злочин або планує його вчинити, має розуміти, що правоохоронцям стане відомо про його незаконні дії. І правоохоронні органи матимуть можливість відслідкувати рух ймовірних злочинців, фіксувати це, і в подальшому долучати цю інформацію до матеріалів кримінальних проваджень», - пояснив Леонід Тимченко.

Він зауважив, що ті користувачі, які, за ухваленим законом отримають доступ до камер відеоспостереження, будуть мати не тільки можливості користуватися цією інформацією, але й нестимуть відповідальність за незаконне розповсюдження отриманих даних.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали