Комунікативні виклики під час роботи з дітьми, які постраждали від насильства: ОБСЄ провело тренінг для працівників Служби 112

clock
01.02.2024 18:00

За ініціативи Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) для працівників Київської Служби 112 було організовано тренінг щодо ефективного реагування на звернення дітей, які постраждали від насильства.

Як відомо, в Україні через війну різко збільшився рівень домашнього насильства, тому такі заняття покращили навички співробітників щодо спілкування та реагування на відповідні звернення дітей.

Так, у межах проєкту «Розбудова спроможностей національних партнерів у наданні соціальної підтримки та психологічної допомоги постраждалим людям під час війни та у період післявоєнного відновлення» було проведено чотири дводенних тренінги, під час яких працівники Служби 112 опанували нові механізми реагування та спілкування з дітьми, які звертатимуться за номером екстреної допомоги.

«Служба 112 здійснює функцію реагування, саме тому виникла ідея провести такий перший пілотний проєкт. Це навчання стосується реагування на звернення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах, зокрема страждають від насильства. На превеликий жаль, в умовах повномасштабної війни кількість звернень стосовно насильства над дітьми суттєво зросла. Загалом рівень агресії в суспільстві на достатньо високому рівні. Саме тому, через працівників Служби 112, ми хочемо показати дітям, що є чимало дорослих людей, суб’єктів та структур, які можуть допомогти та оперативно захистити дитину. Зрозуміло, що Служба 112 – це якраз прообраз дорослого, якому можна довіряти», – розповіла одна з тренерів курсу, директорка департаменту Національних гарячих ліній та соціальної допомоги Громадської організації «Ла Страда-Україна» Альона Кривуляк.

Так, під час тренінгу, присутні у формі гри пропрацьовували певні запити з якими б до них могли звернутися постраждалі та аналізували, як правильно реагувати на ситуацію.

«Ми відпрацьовуємо дзвінки на практиці. У нас тренерка грає потерпілу та дзвонить, а хтось з операторів має прийняти цей дзвінок. На основі цього розглядається, чи правильно працівник центру відреагував на виклик та як доцільніше було б провести бесіду із постраждалим», – зазначила менеджерка проєкту у сфері «Безпека людини» Олеся Бондар.

За словами організаторів, приймаючи виклик важливо розуміти вік потерпілого та його емоційний стан, адже від цього залежить подальше спілкування.

«Основна задача – навчити операторів Служби 112 якісно реагувати на звернення від дітей, навчити їх спілкуватися з дітьми враховуючи їх вікові та психологічні особливості, якісно підтримувати розмову і перенаправляти відповідно до поліції чи швидкої допомоги. Варто зазначити, що оператор Служби 112 є першою інстанцією і якщо розмова пройде у доброму ключі – це означає, що рівень тривоги дитини знизився», – додала Альона Кривуляк.

По завершенню тренінгів присутні підбили підсумки роботи та отримали відповідні сертифікати від ОБСЄ. 

В майбутньому такі ж тренінги планується провести і в інших Центрах 112, зокрема у Львові.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали