Контраст
Шрифт

Кінологи Держприкордонслужби розпочали спеціалізоване навчання в Іспанії

clock
22.03.2023 13:43

ОБСЄ та Цивільна гвардія Королівства Іспанії допомагають зміцнити кінологічний потенціал України в боротьбі з незаконним обігом зброї, боєприпасів та вибухових речовин.

Днями ОБСЄ та Цивільна гвардія розпочали спеціалізований інструкторський курс для українських правоохоронців у Кінологічному центрі Цивільної гвардії Королівства Іспанії. У чотиримісячному навчанні беруть участь шестеро українських прикордонників та двоє представників Державної митної служби України.

Спершу учасники курсу вивчатимуть досвід, як кінолог обирає цуценя для спільної роботи, згодом, уже в тандемі з новим чотирилапим іспанським напарником, українські правоохоронці опанують спеціалізовану кінологічну справу, а із завершенням практики кінологи разом із новими вухастими друзями повернуться в Україну для втілення навичок у службі та передачі досвіду своїм колегам.

«Визнаючи важливу роль кінологічного компонента в протидії незаконному обігу вогнепальної зброї, а також іншим формам транснаціональної організованої злочинності, ця спільна акція є внеском у посилення безпеки в регіоні ОБСЄ», — підкреслив Олександр Савельєв, керівник проєктів ОБСЄ на офіційній церемонії відкриття.

Комплексна чотиримісячна навчальна програма, побудована на європейських стандартах та найкращих практиках, спрямована на вдосконалення методологій навчання собак Держприкордонслужби та Держмитслужби з виявлення зброї, боєприпасів та вибухових речовин.

«Програма курсу призначена для задоволення конкретних потреб у навчанні обох установ, визначених шляхом серії спільних консультацій та обмінних візитів упродовж попередніх років до України та Іспанії за сприяння ОБСЄ», — зазначив підполковник Гільєрмо Рейес, голова Цивільної гвардії Королівства Іспанії.

Ризики незаконного обігу зброї, боєприпасів і вибухових речовин значно загострилися в умовах російської військової агресії проти України і становлять загрозу європейській безпеці. Це вимагає цілісного підходу та негайних спільних дій для запобігання потраплянню зброї, боєприпасів та вибухових речовин у чужі руки.

«Державна прикордонна служба України робить усе можливе для боротьби з незаконним обігом зброї, боєприпасів та вибухових речовин. А також підвищує комфорт, безпеку та швидкість перетину кордону через впровадження інновацій і через міжнародну співпрацю. Ми вдячні ОБСЄ та Цивільній гвардії за допомогу та розглядаємо цей курс як важливий крок у просуванні кінологічного потенціалу України», — підкреслив учасник курсу Сергій Любинецький.

Ініціатива є частиною позабюджетного проєкту ОБСЄ «На підтримку зміцнення спроможностей української влади в запобіганні та боротьбі з незаконним обігом зброї, боєприпасів та вибухових речовин у всіх його аспектах», що фінансується Європейським Союзом, урядами Франції, Німеччини, Нідерландів, Норвегії та Словаччини, а також за підтримки Литви та Польщі.

Державна прикордонна служба України

 

Схожі матеріали
Діяльність