Кількість заяв про вчинення домашнього насильства збільшується - Катерина Павліченко

clock
07.03.2024 18:00

МВС фокусує особливу увагу на запобіганні та протидії домашньому насильству. За даними Аналітично-ситуаційного центру МВС кількість звернень до Національної поліції щодо вчинення домашнього насильства збільшується. Про це повідомила заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко під час круглого столу на тему: "Поступ України на шляху до ґендерної рівності".

"За 2023 до Національної поліції України надійшло понад 291 тисячу заяв та повідомлень про вчинення домашнього насильства. Майже вдвічі більше кримінальних проваджень було відкрито у порівнянні із 2022-м роком. Також на 36% зросла кількість адміністративних правопорушень. У 2023 році вона становить понад 163 тисячі. Тут потрібно враховувати те, що кількість населення в Україні зменшилась через тимчасову окупацію певних територій нашої держави", - наголосила Катерина Павліченко.  

Міністерство внутрішніх справ України працює над впровадженням стандартів гендерної рівності та подоланням будь-яких форм дискримінації за ознакою статі, попередженням сексуальних домагань на робочому місці, протидією домашньому насильству та сексуальному насильству в умовах війни.

Під час свого виступу заступниця очільника МВС зауважила, у рамках платформи "Безпечна країна" Міністерством внутрішніх справ України було запущено проєкт "Протидія домашньому насильству". Його метою є запровадження цілісної системи запобігання та протидії домашньому насильству в умовах воєнного стану та в післявоєнний період.

Очікуваним результатом від реалізації проєкту, за словами Катерини Павліченко, стане:

  • удосконалення національного законодавства у відповідності до норм Стамбульської конвенції;
  • підвищення ефективності реагування на звернення щодо випадків домашнього насильства;
  • удосконалення системи захисту постраждалих осіб;
  • розширення спектру діяльності поліцейських у сфері запобігання та протидії домашньому насильству;
  • підвищення рівня обізнаності населення про недопустимість домашнього насильства.


Вона відзначила важливість законотворчої роботи і співпрацю з депутатським корпусом. Сьогодні на розгляді у Верховній Раді залишається два важливих законопроекти. 

Перший - законопроєкт № 8329, спрямований на імплементацію норм Стамбульської конвенції. Законопроєкт передбає відповідальність для неповнолітніх за вчинення домашнього насильства на загальних підставах, неможливість звільнення кривдника від адміністративної відповідальності з підстав малозначності та ін. Законопроєкт рекомендовано включити до порядку денного чергової сесії Верховної Ради України та прийняття у другому читанні.

Другий - законопроєкт № 5629, який врегульовує використання електронних засобів контролю за кривдником. У 2023 році він був проголосований в першому читанні та прийнятий за основу. МВС та Нацполіція активно долучались до напрацювання цього проекту закону.

"Якщо кривдник систематично вчиняє домашнє насильство та відносно нього був винесений терміновий заборонний або обмежувальний припис, то суд може винести рішення про застосування стосовно цього кривдника засобів електронного контролю. Тобто електронного браслета, який попереджатиме Нацполіцію про те, що кривдник знову намагається наблизитися до постраждалої особи", - пояснила Катерина Павліченко. 

За її словами, упродовж 2024 року для МВС важливо продовжувати роботу над формуванням нетерпимого ставлення до домашнього насильства серед населення та посилювати підрозділи поліції та їх потенціал. 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали