Катерина Павліченко: «МВС України активно впроваджує політику безбар'єрності»

clock
17.07.2024 20:13

Про це заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко заявила під час засідання Ради з прав людини, гендерної рівності та різноманіття при Міністерстві закордонних справ України, присвячене темі безбарʼєрності. Захід відбувся за участі Першої леді України Олени Зеленської. До обговорення долучилися представники дипломатичного корпусу Канади, Данії та Ради Європи, які мають досвід у цій сфері. 

«Часто можна почути, що війна притуплює відчуття, робить трагедії звичними, а людей – черствішими. На щастя, не завжди. Український досвід свідчить, що радше навпаки. Коли обороняєш життя, якому загрожує небезпека, його цінність, навпаки, відчувається загострено», – зазначила Олена Зеленська. 

В умовах повномасштабної війни кількість осіб з інвалідністю в Україні невпинно зростає. Понад 300 тисяч українців отримали статус особи з інвалідністю з кінця лютого 2022 року. Це стосується як військових, які захищають нас на передовій, так і мирного населення, яке страждає від ударів по цивільній інфраструктурі. На жаль, ці виклики роблять питання безбарʼєрності ще актуальнішим та нагальними. 

«Інші країни, де немає війни, вже давно впроваджують підходи до створення безбарʼєрного середовища. Для них це стало абсолютною нормою, і Україна має взяти з них приклад. Безбарʼєрність не повинна бути привілеєм, вона має стати базовою необхідністю, забезпечуючи рівні можливості для всіх членів нашого суспільства», - наголосила Катерина Павліченко. 

Вона зазначила, що МВС України теж активно впроваджує політику безбар'єрності. 

Зокрема такі проєкти: 

• навчання для людей з інвалідністю керуванню транспортними засобами та отримання посвідчення водія; 

• можливість звернення та отримання допомоги жестовою мовою за єдиним телефонним номером 112 – для людей з порушеннями слуху та мовлення;

• ДСНС проводиться інформаційна кампанія для осіб з порушенням слуху. У межах кампанії надаються рекомендації щодо уникнення ураження мінами та вибухонебезпечними предметами, пояснюється, як діяти у разі обстрілів та як безпечно евакуюватися із зони бойових дій. 

«Інклюзивність та безбарʼєрність – це норма, яку ми маємо забезпечити для всіх громадян, щоб надати їм комфортні умови життя та доступ до всіх ресурсів і можливостей. Це чіткий показник цивілізованості суспільства», - підсумувала Катерина Павліченко. 

Департамент комунікації МВС України

 

 

Схожі матеріали