Історія фельдшера-прикордонника бригади «Помста», який отримав «Медичний Оскар»

clock
01.08.2024 14:40

«Медичним Оскаром» називають Орден святого Пантелеймона. Це відзнака, яку отримують найкращі цивільні та військові медики України за високий професіоналізм та милосердя. Саме таку поважну відзнаку отримав фельдшер-прикордонник з бригади «Помста» Віктор Пономарьов.

«Я почав працювати у 1997 році - одразу, як вступив до училища. З 15 років неофіційно приходив до «швидкої», щоби набиратися досвіду. Після закінчення училища був санітаром, а згодом - фельдшером швидкої допомоги.

На військову службу пішов у 2020 році та потрапив до прикордонної комендатури «Щастя». Чому пішов з цивільної медицини у військову? Тому, що в мене - понад 20 років практики на «швидкій», - розповідає Віктор Пономарьов та зауважує, що служити пішов за рекомендацією знайомого з позивним «Док», який в армії - з 2014 року.  

Віктор Пономарьов згадує події початку повномасштабного вторгнення:

«16 лютого 2022 року ми поїхали на кордон у Мілове, де й зіштовхнулися з окупантами в перший день повномасштабного вторгнення. Чотири дні виходили з оточення, 2 дні пішки, 2 дні автівками. Нам допомогли мої колеги зі швидкої - вони вивезли нас зі Старобільська до Лисичанська. Тоді ми також у Сватовому забрали наших поранених, яких відпустили з полону».

Після цього Віктор з побратимами повернулися на службу і півтора місяці  воювали неподалік Кремінної, у Сіверську, Яровій, Тетянівці та в Святогірськом.

«Я сидів в окопі разом зі своєю заставою. І з кулеметом був, і з гранатометом. Я - медик і не дуже вмів користуватися зброєю. Але сказали “давай”, і я навчився», - говорить Віктор. 

Після важких боїв у Новокраснянці Віктор отримав кілька контузій та потрапив у шпиталь. Після лікування почав служити на Донеччині у медпункті, де згодом став фельдшером евакуації. Скільки  врятував хлопців – каже, що не рахував. А через те, що у Кремінній, Тетянівці та Святогірську не було цивільних медиків, лікував і місцевих мешканців. 

За віддану службу та професійність медика Віктор Пономарьов отримав Орден святого Пантелеймона.

«Медичний Оскар» рахується найвищою громадською медичною нагородою. Олександр Шалімов, Микола Амосов були нагороджені цим орденом. Дивовижно, що і мені його також вручили. Кардіохірурги, нейрохірурги, завідувачі відділень, визначні лікарі отримують цю нагороду, а тепер нагороджують і середній медичний персонал. Я був у шоці і не знав раніше про цю нагороду. Там такі визначні люди і я - фельдшер. Приємно, звісно, адже все своє життя віддав медицині», - каже Віктор Пономарьов.

Державна прикордонна служба України

Схожі матеріали