Інна Ящук: «Доброчесність, прозорість та підзвітність є невід’ємними складовими ефективності діяльності системи МВС»

clock
31.05.2024 16:45

У Міністерстві внутрішніх справ України презентували Правила етичної та доброчесної поведінки працівників МВС. Цей нормативний документ розроблено у відповідності до  Прогами НАТО з розбудови доброчесності, цілісності, прозорості та зниження корупційних ризиків в роботі оборонних та безпекових інституцій (Програма ВІ) та затверджено відповідним Наказом МВС, а також надруковано в форматі брошури, яка буде роздана співробітникам відомства.  

У заході брали участь Державний секретар МВС Інна Ящук, начальник Управління запобігання корупції відомства Анатолій Фодчук, заступниця Голови Представництва НАТО в Україні Крістіна Давід-Бокош, представники Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), керівники структурних підрозділів апарату МВС, представники міжнародних та громадських правозахисних організацій, а також засобів масової інформації.

«Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко назвав одним із основних своїх напрямків діяльності – запровадження нульової толерантності до корупції у системі МВС. МВС визнає важливість побудови ефективної та доброчесної системи у сфері правоохоронної діяльності, особливо в контексті оборонного та безпекового сектору. Доброчесність, прозорість та підзвітність є невід’ємними складовими забезпечення ефективності діяльності системи МВС, підвищення рівня довіри громадян до державних інституцій», - зазначила Інна Іщук, відкриваючи захід.

Вона наголосила, що за останні роки у системі МВС в межах здійснення превентивних антикорупційних заходів склалася тісна співпраця Міністерства з Представництвом НАТО, зокрема, в частині реалізації в Україні Програми НАТО з розбудови доброчесності, цілісності, прозорості та зниження корупційних ризиків в роботі оборонних та безпекових інституцій (Програма BI), Консультативною місією ЄЄ в Україні в частині здійснення інформаційно-просвітницьких та комунікаційних антикорупційних заходів. Також здійснюються засадничі кроки до співпраці з Женевським центром урядування у секторі безпеки.

«Правила, які ми сьогодні презентуємо, стануть фундаментом для розбудови та запровадження принципів та стандартів етичної та доброчесної поведінки працівників МВС, сприятимуть підвищенню рівня довіри суспільства та міжнародних інституцій до органів та установ системи МВС», - зазначила Державний секретар МВС Інна Ящук і подякувала міжнародним партнерам за сприяння і підтримку у проведенні антикорупційних превентивних заходів у системі МВС.

Особливо – Представництву НАТО в Україні за сприяння та видання матеріалів щодо популяризації Правил етичної та доброчесної поведінки працівників МВС, які у вигляді брошури будуть роздані співробітникам системи МВС.

«Маємо пам’ятати – боротьба з корупцією зміцнює потенціал країни зокрема у сфері безпеки та оборони, що дуже важливо перед лицем повномасштабної і неспровокованої агресії росії проти України. Для НАТО є особливою честю долучитися до розробки правил гарної етичної поведінки для працівників Міністерства внутрішніх справ. Ми зацікавленні у зміцненні українських державних інституцій та розширенні співпраці. НАТО підтримує Україну і буде підтримувати – допоки це необхідно», - наголосила заступниця Представництва НАТО в Україні Крістіна Давід-Бакош.


«У 2023 році в МВС прийнято важливий документ, а саме Антикорупційну програму МВС на 2023–2025 роки, у якій, зокрема, зазначено, що антикорупційна політика МВС ґрунтується, на принципі доброчесності на публічній службі та нульовій толерантності до корупції», - наголосив Анатолій Фодчук, начальник Управління запобігання корупції Міністерства внутрішніх справ, презентуючи Правила етичної та доброчесної поведінки працівників МВС.

Він зазначив, що в основі Правил лежать 7 принципів етичної та доброчесної поведінки: патріотизм, верховенство права та законність, доброчесність та нульова толерантність до корупції, неупередженість та чесність, професіоналізм, професійна етика та корпоративна культура.


 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали