Гвардійці на Invictus Games 2023: в Києві відбулися урочистості з нагоди від’їзду Національної збірної на змагання

clock
17.08.2023 13:10

У Посольстві Федеративної Республіки Німеччина в Україні 15 серпня відбувся урочистий захід з нагоди від’їзду Національної збірної України для участі в Invictus Games 2023.

У Дюссельдорфі нашу країну на міжнародних змаганнях з адаптивних видів спорту представлятиме команда із 25 ветеранів й ветеранок та військовослужбовців. Усі - учасники російсько-української війни, які отримали поранення під час або внаслідок виконання обов’язків у зоні бойових дій. 

Цьогоріч серед учасників змагань і чотири представники Національної гвардії. Ці воїни - приклад того, що жодна травма не може зламати сильних духом українців. 

Захід відбувся перед відправленням команди на треті навчально-тренувальні збори, які проходитимуть в одній з країн Європейського Союзу. Згодом - на змагання Invictus Games 2023 у місто Дюссельдорф.

Мета цих ігор зовсім не медалі, а особистісний ріст та позитивні зміни в житті кожного з учасників національної збірної на їх шляху реабілітації та успішної абілітації. В Україні Ігри Нескорених мають високе соціальне значення. Вони започаткували засади спортивної реабілітації поранених ветеранів та військовослужбовців в Україні, тим самим змінивши життя сотень ветеранів та їхніх родин.

Участь у заході взяли міністр у справах ветеранів України Юлія Лапутіна, Надзвичайний і Повноважний Посол Німеччини в Україні Мартін Єгер, представники сил безпеки і оборони України, міністерств та відомств, посольств країн-учасниць Invictus Games, громадських організацій, а також партнери, члени родин та друзі наших Інвіктусів.

“Сьогодні я хочу побажати вам, шановні члени збірної, результативних тренувань та високих досягнень у спортивних змаганнях! До Invictus Games дуже потужна увага у світі. Вірю, що завдяки вам прапор України буде неодноразово піднятий та лунатиме наш гімн! Успіхів вам та звершень!”, - звернулася до учасників очільниця Міністерства ветеранів.

А от посол Німеччини в Україні Мартін Єгер розповів про підтримку його країною української збірної на “Іграх Нескорених”.  

“Ви їдете змагатися у незвичайних спортивних іграх. Бо у “Ігор Нескорених” особливий девіз - Нескорений. А ви - символ цього девізу. Всіх вас насамперед відрізняє величезна мужність і величезна воля. Ваша згуртованість і людська велич для всіх нас є взірцем. Ви є символом того, що відрізняє Україну. І ніхто не може бути кращим послом України у світі, ніж ви”, - наголосив Мартін Єгер.

За час існування в Україні проєкт розширив спортивні дисципліни, доступні для ветеранів, сприяв запуску державної системи спортивної реабілітації поранених військовослужбовців та ветеранів і змінив життя сотень ветеранів та їх родин, заявила національна координаторка Ігор Нескорених в Україні Ілона Волошина. Цього року вперше на міжнародних змаганнях учасники змагатимуться в новій дисципліні - настільному тенісі.

Цьогорічні міжнародні змагання відбудуться з 9 по 16 вересня. Українська збірна братиме участь у таких видах адаптивного спорту: стрільба з луку, легка атлетика, велосипедний спорт, пауерліфтинг (жим лежачи), веслування на тренажерах, волейбол сидячи, плавання, настільний теніс, баскетбол на візках.

Представлятимуть Україну Бондарчук Веніамін, Вознюк Назар, Лучків Павло, Гера Володимир, Дмитраш Максим, Дерман Ігор, Заріцький Микола, Товкис Володимир, Кірейонок Євгеній, Кобиляну Костянтин, Лагун Семен, Маковей Олександр, Молдун Іван, Полов’ян Дмитро, Пономарьов Олександр, Аліманова Ярина, Будько Олексанрд, Должок Олег, Зубов Максим, Мазніченко Вадим, Паєвська Юлія, Яроцький Богдан, Бородавка Віталій, Шевчук Юлія, Козак Дмитро.

Ігри Нескорених (Invictus Games) - міжнародні змагання для ветеранів та військовослужбовців, які отримали поранення, були травмовані або захворіли, виконуючи свої службові обов’язки.

Заснував змагання Його Високість герцог Сассекський, Принц Гаррі у 2014 році.  Уперше Україна долучилась до Ігор Нескорених у 2017 році. Тоді дебютувала на змаганнях у Торонто. У 2018 році українці змагались в австралійському Сіднеї. У травні 2020 року у зв’язку з карантинними обмеженнями, викликаними COVID-19, змагання перенесесли на 2022 рік. Тоді українська збірна у складі 19 спортсменів взяла участь в Іграх Нескорених 2022, які відбулися у місті Гаага та виборола 16 медалей в індивідуальних видах спорту.

Національна гвардія України

Схожі матеріали