Гвардія Джедаї: інструктор Страйк – про те, хто і як готує новобранців Нацгвардії на Харківщині

clock
31.07.2024 14:30

Інструктор Нацгвардії Страйк з 3-ї бригади оперативного призначення «Спартан» спеціалізується на тактичній, фізичній та вогневій підготовці гвардійців. Він має педагогічну освіту і це дозволяє йому в простій та доступній формі доносити людям необхідну інформацію.

Страйк свою службу в Нацгвардії починав інструктором з фізичної підготовки. Є зразком для багатьох бійців, має за плечима значні досягнення у самбо та рукопашному бою. Після початку повномасштабного вторгнення брав участь в обороні Харкова. Йому доводилось проводити ротації на позиціях, евакуювати поранених тощо. Цей час інструктор використав для того, аби набути досвіду в нових для себе сферах та паралельно розвиватися за напрямками тактики та вогневої підготовки.

«Тактична підготовка — це не тільки банальне “йду-тримаю”. Моя задача  — навчити бійця правильно рухатися в бойовому порядку. Щоб він зміг дійти до позиції з найменшими втратами. Щоб навчився тримати дистанцію, інтервал, вести комунікацію. Щоб використовував ті можливості, які дає місцевість. Щоб розумів, коли відділення веде бій, що він та його побратими мають робити. Щоб знав, як діяти, коли є поранення в групі, хто прикриває, а хто надає допомогу. І все це лише «ази», частина того, що ми даємо бійцю. — пояснює Страйк.

Ще одним напрямком, справжньою пристрастю для Страйка стала вогнева підготовка, а саме робота з різними системами кулеметів. У тому числі й західних зразків.

«Також, я вчу ще працювати з кулеметами: ДШКМ, Утес, НСВТ, Brоwning HB тощо. Навчаю не тільки як зібрати чи розібрати зброю, вести вогонь, але й тому як усувати різноманітні проблеми. Часто до мене приходять бійці, які впевнені, що про свою зброю знають все, але в процесі спілкування ми знаходимо масу «білих плям». Наприклад, через що обриває гільзу у ПКМ і що з цим робити? Або чому раптом кулемет починає одиночними стріляти? Зараз у нас є гарна матбаза і величезний багаж знань для роботи з рекрутами, поповненням, а також з підрозділами, які вийшли на відпочинок та злагодження. Словом, приходь. Знаю сам – навчу тебе!»

Проєкт «Гвардія Джедаї» – це історії про найбільш досвідчених та харизматичних інструкторів, які працюють з рекрутами Курсу базової загальновійськової підготовки підрозділів Східного оперативно-територіального об’єднання. Вони готують гвардійців на різноманітних заняттях і тренінгах. Інструктори є представниками сержантського корпусу і лідерами у військових колективах.

Національна гвардія України

Схожі матеріали