Герой фільму «Шлях додому» від МВС – оборонець Маріуполя Володимир Шевченко

clock
21.08.2024 12:00

17 серпня Міністерство внутрішніх справ України представило документальний фільм «Шлях додому» про відновлення та реабілітацію бійців, яких повернули з російського полону. Одним із героїв матеріалу став 22-річний нацгвардієць Володимир Шевченко, який був у неволі понад два роки.

У полон Володимир потрапив під час оборони Маріуполя. Туди він із побратимами прибув ще перед початком російського повномасштабного вторгнення. 24 лютого 2022 року, коли пролунали перші вибухи, усі бійці НГУ у складі Сил оборони України взяли до рук зброю й стали на захист міста. 

Фото з архіву Володимира Шевченка

Події у Маріуполі розгортались швидко, агресивно та болюче. Ворог робив усе, аби зайняти місто. На будинки цивільних падали авіабомби, окупанти перешкоджали евакуації, а згодом місто опинилося в стані гуманітарної катастрофи.

Воїн Національної гвардії України Володимир Шевченко потрапив на металургійний комбінат «Азовсталь»,  який став укриттям для сотні місцевих мешканців та оборонців міста. Проте, російські окупанти щодня інтенсивно били по комбінату.

Фото з архіву Володимира Шевченка

“Дух в усіх хлопців був на висоті. Ми точно знали, що відступати не маємо права, тому і прийняли рішення захищати рідну Україну до останнього подиху. Окупанти прийшли знищити нас, але ми не здалися”, – на емоціях  розповідав Володимир під час зйомок фільму «Шлях додому».

Хлопець розповів, що їли вони запаси консерв, інколи вдавалось знайти борошно і зробити якісь коржі, а воду використовували технічну або з-під дощу. 

На нозі у Володимира досі видно слід від поранення – його він отримав на “Азовсталі”. 87 днів оборонці міста та металургійного комбінату не бачили сонячного світла, нормально не харчувались та найважливіше – виживали під ударами з боку російських загарбників. У травні 2022 року усі вони потрапили у полон.

Фото Костянтина та Влади Ліберових

У російському полоні Володимир Шевченко думав лише про те, що робитиме, як тільки його звільнять і він повернеться додому. Ділиться, що налаштовував себе щодня на ці думки й не давав сам собі зневіритись, будував плани та мріяв побачити рідних. 

Довгих 25 місяців неволі і цей день настає. Він не вірить, що це дійсно обмін, адже часто бувало, що ці процеси зривалися і хлопців повертали на півшляху назад до ворожої в’язниці. 

25 червня 2024 року родина Володимира Шевченка знову почула його голос, а сам хлопець нарешті відчув смак свободи й рідне не задушливе повітря. Після обміну він, як і усі звільнені, потрапив на реабілітацію. Міністерство внутрішніх справ України не залишає бійців і супроводжує на кожному етапі реінтеграції та адаптації, аби якнайшвидше повернути Героїв до нормального життя.

Про те, що чекає захисників тільки-но вони повертаються з полону – дивіться у документальному фільмі «Шлях додому» від МВС України.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали