Гендерна рівність – це наскрізна політика Міністерства внутрішніх справ, – Катерина Павліченко

clock
19.06.2023 16:15

На цьому наголосила заступниця Глави МВС Катерина Павліченко під час зустрічі із Послом ЄС з питань гендеру та різноманіття Стеллою Роннер-Грубачич.

Окрім того, на перемовинах були присутні керівник політичного відділу Представництва ЄС в Україні Артур Гебаль, Тимчасовий повірений у справах Посольства Швеції в Україні Леннарт Ліннер, Координатор з питань жінок, миру та безпеки МЗС Швеції Фелікс Нистрьом та інші.

Катерина Павліченко поінформувала європейських партнерів, що з моменту повномасштабного вторгнення росії в Україні значно зросла кількість випадків сексуального насильства. Йдеться про злочини сексуального характеру з боку російських окупаційних військ, а також збільшення випадків домашнього насильства:

«Насильницькі дії стали ще одним викликом, що постав перед МВС з початком повномасштабної війни в Україні. Зафіксовані випадки вчинення представниками держави-агресора насильницьких дій щодо цивільного населення, зокрема сексуального насильства відносно жінок, чоловіків та дітей».

Заступниця Міністра внутрішніх справ України розповіла, що проблемою у виявлені та фіксації таких видів злочинів як сексуальне насильство в умовах війни є їх висока латентність, тобто небажання постраждалих осіб про це повідомляти. За її словами, причинами цього є тяжкий психологічний стан, страх та стигматизація, недостатня обізнаність їх зі своїми правами та можливостями для отримання допомоги.

«Враховуючи особливості підходу до процесу фіксації фактів вчинення статевих злочинів на деокупованих територіях, за ініціативи МВС створено спеціалізовані поліцейські мобільні групи, діяльність яких направлена на виявлення, документування сексуального насильства військовими рф відносно цивільного населення та надання допомоги постраждалим особам», – зазначила Катерина Павліченко.

Заступниця Глави МВС наголосила, що для України наразі дуже важливо орієнтуватися на міжнародний досвід у питанні розв'язання цієї проблеми. 

Своєю чергою, Посол ЄС з питань гендеру та різноманіття Стелла Роннер-Грубачич заявила, що наразі Україна відстоює не лише власну незалежність, але й боронить безпеку усього Європейського союзу. За її словами, партнери єдині у питанні підтримки нашої країни, і проблема з сексуальним насильством для них теж дуже важлива.

«Це дійсно боротьба за європейські цінності. Ми повністю підтримуємо вас у цій війні. Саме тому, ми будемо надавати вам допомогу стільки, скільки вам буде потрібно. Як у політичному, так і у гуманітарному плані. Зрозуміло, що сексуальне насильство – це одна з основних тем наших зустрічей.  На жаль, ця проблема зростатиме через війну в Україні. Тому ми маємо вживати усіх необхідних заходів, аби зупинити це», – наголосила Посол ЄС з питань гендеру та різноманіття Стелла Роннер-Грубачич.

За її словами, надзвичайно важливо, що навіть попри війну Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію.

Катерина Павліченко зазначила, що для України дуже важлива міжнародна підтримка у цьому питанні, адже перед нашою країною постало багато викликів через повномасштабне вторгнення росії.

«Ми будемо й надалі продовжувати роботу у цьому напрямку враховуючи наслідки і виклики сьогодення. Я хочу висловити вдячність за вашу комплексну підтримку України. Усі мають пам’ятати, що війна – це суцільне насильство для нашої країни і ми не можемо толерувати і замовчувати як злочини російських військових, так і домашнє насильство в українських родинах», – резюмувала заступниця Міністра внутрішніх справ України.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали