Ексклюзивне інтерв’ю поліцейського Володимира Нікуліна, який був головним героєм оскароносного фільму “20 днів у Маріуполі”

clock
12.03.2024 12:00

“Я сподіваюсь, що цей фільм буде нагадувати світу про нашу країну, про трагедію наших міст, про людські жертви. Для мене найбільша нагорода – коли про нас пам’ятатиме світ”, — про це Володимир Нікулін розповів у ексклюзивному інтерв’ю для Міністерства внутрішніх справ України.

В ніч з 10 на 11 березня у Лос-Анджелесі відбулась церемонія вручення премії Оскар. У номінації “Найкращий повнометражний документальний фільм” перемогла стрічка українського режисера Мстислава Чернова – “20 днів у Маріуполі” про життя приазовського міста на початку повномасштабного вторгнення у лютому-березні 2022 року.

Знімальна група Associated Press були єдиними журналістами, яка залишалась в оточеному Маріуполі і провела там 20 днів. Одним із головних героїв документальної стрічки “20 днів у Маріуполі” став поліцейський ГУНП у Донецькій області Володимир Нікулін. 

Правоохоронець розповів, що під час подій два роки тому ніхто і не думав про нагороди та визнання. Тоді основною метою було – показати світу жахи, які принесла російська федерація у Маріуполь. 

Чоловік познайомився зі знімальною групою – Мстиславом Черновим, Євгеном Малолєткою та Василісою Степаненко, 9 березня 2022 року, коли російські окупанти вдарили по пологовому відділенні у Маріуполі.

“Зараз я не можу назвати їх просто знімальною групою, бо це мої друзі. І відчуття, які ми пережили у Маріуполі – незрівнянні ні з чим. Це особливе відчуття людини, яка перебуває в облозі і чинить спротив. Фільм моїх друзів саме про ту атмосферу. ”, – ділиться Володимир Нікулін. 

Володимир Нікулін допоміг журналістам показати світу кадри з оточеного Маріуполя в режимі реального часу. Ризикуючи життям, він возив групу до єдиного місця, де був Інтернет, адже боявся, що жахи, які відбувались у місті нікому невідомі.

Завдяки фото та відео знімальної групи Associated Press весь світ і, зокрема, українці побачили, що із собою принесла на наші землі російська федерація. Виїхати з Маріуполя на підконтрольну територію України творцям документального фільму та поліцейському Володимиру Нікуліну вдалось на 20 день після вторгнення: “Це було спільне рішення і єдине правильне. Такі рішення приймаються за секунду”.

Детальніше про про зустріч поліцейського з журналістами, перебування у заблокованому Маріуполі та евакуацію з міста  – дивіться у ексклюзивній розповіді Володимира Нікуліна.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали