ДСНС показали обладнання водолазів і як здійснюється підводне розмінування (ВІДЕО)

clock
19.06.2024 15:30

Про роботу водолазів-саперів на деокупованих територіях йдеться у новому випуску відеопроєкту "Техніка, що рятує".

Повномасштабна російська агресії перетворила Україну на одну з найзамінованіших держав у світі. Унаслідок ворожих обстрілів і мінувань не тільки на землі, але й у воді знаходиться безліч вибухонебезпечних предметів (ВНП).

Близько 13,5 тис. км акваторій України потенційно забруднено смертельно небезпечним залізяччям, у тому числі з врахуванням тимчасово окупованих територій. Наразі фахівцями ДСНС України обстежено понад 14.6 тис. га водойм, виявлено та знешкоджено більше, як 1930 ВНП.

Водолази-сапери ДСНС продовжують щоденно працювати над очищенням українських водойм від небезпечних ворожих "подарунків".

Роботи проводяться за допомогою спеціалізованого обладнання, зокрема підводних та надводних дронів, підводних міношукачів тощо. Також застосовується спеціальна техніка, яка доставляє особовий склад і необхідне устаткування до місць проведення відповідних завдань.

Одним зі зразків такої техніки є спеціально аварійно-рятувальна водолазна станція. Кабіна призначена для перевезення фахівців. Кузов поділений на окремі відсіки для майна, спорядження та обладнання водолазів.

Водолази працюють у будь-яку пору року. У холодний період використовують сухі водолазні костюми, які дозволяють фахівцям перебувати у холодній воді близько години. Для роботи у теплу пору року здебільшого одягають гідрокостюми мокрого типу.

В окремому відсіку машини розміщені кисневі балона. Крім того, в авто на спеціальній висувній платформі розміщено компресор для заповнення балонів повітрям безпосередньо на місці проведення робіт.

Орієнтовна вага спорядження водолаза, який занурюється у воду, становить більше 40 кг. Також є обладнання підводного зв’язку, що дозволяє підтримувати контакт із водолазом, який перебуває у воді.

Із метою прискорення робіт з обстеження та очищення водойм від вибухонебезпечних предметів, а головне – збереження життя і здоров’я фахівців застосовується новітнє обладнання, у тому числі дрони. Серед таких зразків – передані іноземними партнерами надводні безпілотні апарати Sonobot.

Це - невелика надводна платформа, адаптована до потреб гідрографічної зйомки у внутрішніх водах й відповідного картографування. За її допомогою обстежується дно водойми на предмет наявності боєприпасів, їх залишків та інших небезпечних предметів. Це значно спрощує й убезпечує роботу водолазам, адже дрон управляється дистанційно й здатний за короткий проміжок часу перевірити значно більшу площу, аніж це б робили водолази вручну.

ДСНС України 

Схожі матеріали