«Для МВС важливо створити системні умови інтеграції ветеранів в соціум завдяки спорту», - Леонід Тимченко

clock
12.07.2024 21:00

Про це заступник Міністра внутрішніх справ України наголосив на Форумі «Ветерани - майбутнє», який організовано за сприяння Міністерства внутрішніх справ України, Міністерство молоді та спорту та громадської організації «Федерація стронгмену України».

Форум «Ветерани - майбутнє» відбувся 12 липня на базі Національної академії внутрішніх справ. Він присвячений реабілітації ветеранів війни, зокрема розвитку спортивної реабілітації в Україні. Захід розпочався із вшанування пам’яті усіх тих, хто віддав життя за Україну.

До присутніх звернувся заступник Міністра внутрішніх справ Леонід Тимченко. Він розповів про напрацювання Міністерства  в напрямку соціалізації ветеранів.

"У нас чітко визначена надмета – соціалізовані ветерани. Стратегічними цілями для МВС є сталість спортивної реабілітації, системність та підготовка тренерів. Ми працюємо над тим, аби створити всі необхідні умови для підготовки тренерів, які будуть в подальшому працювати із ветеранами. Наші ветерани і самі в майбутньому будуть ставати тренерами, після проходження адаптації та навчання, адже найкраще ветеран спілкується з ветераном. Пріоритетними напрямками наразі є створення мережі інклюзивних об’єктів для тренувань та організація змагань. Мені дуже приємно, що сьогодні одразу декілька відомств об’єдналися задля впровадженням культури розвитку ветеранського адаптивного спорту", - зазначив Леонід Тимченко.

Також заступник Міністра МВС презентував присутнім Електронний кабінет постраждалого та розповів, які саме послуги там можна отримати. Леонід Тимченко наголосив, що наразі цей кабінет доступний для ветеранів системи МВС, і на перспективу відомство готове масштабувати цей досвід.

На форумі спікерами виступили очільник Міністерства молоді та спорту України Матвій Бідний, заступниця Міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Руслана Величко-Трифонюк, заступниця Київського міського голови Олена Горова та народна депутатка України Олена Шуляк. Вони розповіли про розвиток спортивної реабілітації для ветеранів, які реалізовують їхні відомства та установи, зокрема про адаптивні спортивні клуби та змагання. Крім того, своїм досвідом поділилися голови громадських організацій.

Під час обговорення теми адаптивного спорту виступив також заступник Директора департаменту науки та спорту МВС Вадим Пянковський. Він розповів про 8 пілотних спортивних локацій, де мають можливість тренуватися ветерани. Вони розташовані на базі навчальних закладів МВС. Там нині тренуються вже 139 ветеранів.

"З минулого тижня ми плідно попрацювали із колегами Міністерства молоді та спорту та визначили 16 тренерів. Це викладачі із наших закладів вищої освіти з тактичної підготовки і фізичної підготовки, які пройшли навчання і нині є сертифікованими тренерами, які вже приступили до тренувань ветеранів", - повідомив Вадим Пянковський.

Ветеран війни Михайло Дроботенко, який втратив обидві кінцівки у березні 2022 року, проходив лікування півтора року та ще півроку реабілітації на протезах. За цей час Михайло встановив світовий рекорд з адаптивного стронгмену. Він зазначив, що для ветеранів адаптація в спорті вкрай важлива.

"Спорт – це життя і активність. Саме завдяки спорту я вийшов із депресивного стану. І проведення такого форуму є вкрай важливим, як для ветеранів, так і для суспільства в цілому, аби ми могли допомагати один одному. Такі заходи об’єднують ветеранів і дають можливість залучити якомога більше людей до спортивної реабілітації", - поділився своїми враженнями від заходу Михайло.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали