Контраст
Шрифт

Денис Монастирський: У боротьбі з ворогом ми працюємо як єдиний механізм

clock
11.08.2022 19:24

Про результати поїздки на Сумщину сьогодні в етерітелемарафону «Єдині новини» розповів міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, який проінспектував роботу органів системи МВС вздовж кордону.

«Команда тут об’єднана – ДСНС, прикордонники,поліцейські, збройні сили й добровольці- всі працюють разом, як єдиний механізм. Така робота дійсно приклад для інших регіонів», - зауважив міністр.

Він також розповів про роботу рятувальників з ліквідації наслідків ворожих обстрілів та небезпеку повторних ударів. 

«Сумщина має понад 500 кілометрів державного кордону з ворогом. Обстріли тут відбуваються досить часто. Протягом перших 5-10 хвилин на місце виїжджають працівники ДСНС, починають роботи. І десь за тридцять хвилин відбувається другий обстріл. На жаль, у нас є поранені та загиблі рятувальники, під час таких обстрілів», - повідомив Денис Монастирський.

Зважаючи на вірогідність повторних обстрілів територію обмежують і не допускають туди цивільнихСлідчі НПУ та експерти ретельно фіксують, збирають докази для подальшої передачі у СБУ, яка веде десятки тисяч таких кримінальних проваджень. 

Міністр також розповів, що Сумщина найбільша з деокупованих територій, що залишається замінованою. Понад 47 % території області було забруднено на початку, зараз залишаються небезпечними лісита 20 кілометрів поблизу державного кордону.

«Сьогодні ми побачили як розміновується водний простір – сотні снарядів було вилучено з озера. Це говорить про те, що попереду дуже багато роботи. Треба однозначно збільшувати кількість піротехніків і техніки для розмінування України», - зауважив очільник МВС.

Міністр також розповів про небезпеку від мін-пелюсток, які використовують росіяни, в тому числі й на Сумщині та порадив кожному опанувати елементарні навички домедичної допомоги:

«Вміти надати допомогу собі та оточенню, користуватися турнікетом - сьогодні стало життєвоважливояк для дорослого, так і для дитини».

Також в етері йшлося про роботу поліцейських та психологів під час евакуації населення. 

«Подолати страх, взяти на себе відповідальність, переконати людину, яка знаходилась кілька днів у підвалі, вийти й, нарешті,вивезти з-під обстрілів у безпечне місце – це дуже важко», - розповів Денис Монастирський.

На місцях евакуації завжди працюють психологи, які допомагають рятувальникам і поліцейським спілкуватися з потерпілими, родичами загиблих.

За словами міністра, робота психологів зараз змінилася вкрай. Вона потребує неабиякого професіоналізму. Тому нам допомагають і ізраїльські колеги, і британські. Психологи з інших країн приїжджають, щоб навчитися, як працювати в таких умовах.

 

Схожі матеріали
Діяльність