Делегація МВС України взяла участь в дев’ятому засіданні Діалогу з прав людини між Україною та ЄС

clock
25.04.2024 19:30

Метою засідання, яке відбулося 25 квітня 2024 року є обмін інформацією про заходи, вжиті Україною з метою забезпечення європейських стандартів дотримання прав людини в усіх сферах державної політики, а також ознайомлення з новелами ЄС у сфері прав людини з урахуванням офіційного скринінгу законодавства та підготовки до переговорів.

Перша частина засідання була присвячена обговоренню порушення міжнародних прав людини та гуманітарного права внаслідок широкомасштабного вторгнення та збройної агресії росії

У своєму виступі заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко поінформувала про системні порушення росією норм міжнародного гуманітарного права, зокрема про понад 117 тис. кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів, пов’язаних із збройним конфліктом, які розпочаті Національною поліцією України.  Також  було наголошено на фактах катувань, незаконних утримань та неналежного поводження з полоненими. Зокрема, Національною поліцією виявлено 101 місце, де росіяни незаконно утримували/утримують та катували громадян. Катерина Павліченко наголосила, що серед військовополонених є працівники ДСНС, які відповідно до положень Женевських конвенцій не є комбатантами, а тому мають статус цивільних заручників, утримуваних РФ в порушення норм міжнародного гуманітарного права.

«Про численні порушення норм міжнародного гуманітарного права свідчать, у тому числі, масові поховання, які були виявлені на деокупованих територіях», - зазначила Катерина Павліченко та підкреслила, що зусилля правоохоронних органів спрямовані на належне документування та розслідування кожного злочину з метою притягнення винних до відповідальності. Для цього необхідне об’єднання зусиль як на національному, так і на міжнародному рівні. Національна поліція плідно співпрацює з Аналітичним проєктом Європолу з розслідування міжнародних злочинів.

Заступниця Міністра також  звернула увагу на результати діяльності Управління з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, що працює в МВС на правах  Секретаріату Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Так, Управлінням забезпечено наповнення Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, який наразі містить відомості про понад 37 тис. осіб.

Сторона ЄС висловила захоплення мужністю українців та підтвердила свою непохитну підтримку Уряду України, зокрема готовність до згуртування міжнародних зусиль для притягнення росії до відповідальності, а також поінформувала про 13-й пакет санкцій, до якого включено 106 фізичних і 88 юридичних осіб.

Під час другої частини засідання сторони обговорили питання наближення національного законодавства до норм ЄС в частині захисту прав національних, етнічних, релігійних та інших меншин, дітей, гендерної рівності, протидії дискримінації, свободи слова та недопущення порушень прав людини працівниками правоохоронних органів. Представники делегації МВС актуалізували інформацію щодо реалізації проєктів з упровадження системи «Custody records», «Автошколи для осіб з інвалідністю», «Безпека освітнього середовища».

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали