«Будь другом. Собі теж»: на столичному вокзалі презентували фотовиставку, присвячену ментальному здоров'ю чоловіків

clock
27.09.2024 18:30

В рамках тематичної хвилі «Будь другом. Собі теж», яка є частиною комунікаційної кампанії «Ти як?» та була ініційована Офісом першої леді України у Києві відкрили виставку фото, яку присвятили ментальному здоров’ю чоловіків. На стендах, які розмістили зі сторони південного вокзалу кияни та гості столиці зможуть побачити фотографії, які зроблені за період повномасштабної війни у гарячих точках країни, під час евакуацій та обстрілів. 

Під час урочистого відкриття виставки начальник управління психологічного забезпечення МВС Андрій Костюк зазначив, що наразі говорити про ментальне здоров’я – надважливо.

“Психічне здоров’я є не тільки особистою справою кожного, але й фундаментом для міцності нашого суспільства, нашої держави. Ми чітко усвідомлюємо, що підтримка психічного здоров’я серед працівників МВС України – поліцейських, рятувальників, військовослужбовців НГУ та прикордонників є не менш важливою, ніж їх фізична підготовка”, – зауважив Андрій Костюк під час виступу.

Він також зазначив, що мета відомства – підняти тему психічного здоров’я на рівні Міністерства внутрішніх справ і в українському суспільстві зокрема. МВС активно працює над навчанням психологів-наставників з ментального здоров’я, створюючи систему підтримки, яка є особливо важливою в час війни.

На виставці продемонстровані не просто зображення, а реальність сьогодення українців. Вони зроблені під час обстрілів і в умовах постійних загроз. 

Ці знімки не лише відображають фізичну руйнацію – розбиті будівлі та пошкоджені міста, але й показують глибокий емоційний біль, з яким кожен з нас стикається щодня.

Військовий аташе Посольства Великої Британії в Україні Ендрю Тейлор під час виступу зауважив, що війна має непоправний вплив на ментальне здоров’я, особливо військовослужбовців та ветеранів. Тож закликав всебічно підтримувати одне одного й допомагати.

На фото зображені рятувальники, поліцейські, військовослужбовці Національної гвардії та Державної прикордонної служби. Деякі герої та автори робіт були присутні на відкриті. Зокрема, парамедик поліції Донецької області Руслан Губанов, який наразі знаходиться у Києві на реабілітації після ворожої атаки по його службовому авто. 

На фото, яке представлене на виставці, Руслан Губанов надає допомогу польському волонтеру після обстрілу Костянтинівки на Донеччині у 2023 році. На щастя, постраждалий вижив, а зі своїм рятівником продовжує підтримувати зв’язок і донині.

Організатори виставки закликають чоловіків стати для себе найкращим другом, а отже піклуватися про себе: звертати увагу на свій емоційний стан та не боятися звертатися по допомогу, коли це необхідно. Бути другом, собі теж. 

Тематична хвиля «Будь другом. Собі теж» є частиною комунікаційної кампанії «Ти як?» Всеукраїнської програми ментального здоров’я – ініціативи першої леді Олени Зеленської. Тематична хвиля впроваджується в партнерстві з Координаційним центром з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України та Міністерством внутрішніх справ України за підтримки Фонду «Партнерство за сильну Україну», який фінансується урядами Великої Британії, Естонії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали