Богдан Драп’ятий: Україна використовуватиме досвід Камбоджі в сфері протимінної діяльності

clock
09.04.2024 17:00

На цьому заступник Міністра внутрішніх справ України наголосив під час робочої поїздки до Королівства Камбоджа. До складу делегації увійшли також заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний, представники МВС та ДСНС. Також упродовж візиту участь в заходах взяв Надзвичайний та Повноважний Посол України у Соціалістичній Республіці В’єтнам Олександр Гаман. За запрошенням Японського агентства з міжнародного співробітництва (JICA) українська делегація мала змогу ознайомитися із досвідом камбоджійських колег у напрямку гуманітарного розмінування. 

Королівство Камбоджа вже понад 30 років розміновує свої землі. Для кращої координації та ефективніших результатів у державі контролює і координує процеси Камбоджійський орган з протимінної діяльності та допомоги потерпілим (СМАА), а практичний етап – в зоні відповідальності Камбоджійського центру з протимінної діяльності (СМАС), найбільшого національного оператора розмінування. 

Під час візиту до Камбоджійського органу з протимінної діяльності та допомоги потерпілим українська делегація зустрілася з Першим Віце-Президентом СМАА Лі Тхучем, який висловив слова підтримки України у триваючій жорстокій війні.  

«Раніше Камбоджа була відома як держава з гіркою історією десятиліть війни, яка завдала хаосу людям і країні, зробила її чи не найбільш замінованою країною світу. Але нам вдалося досягти миру та національної єдності, а потім побудувати систему для швидкого відновлення спроможностей розвитку держави. І розмінування на цьому шляху – найважливіший етап», – підкреслив  Лі Тхуч.

На базі Камбоджійського центру з протимінної діяльності (СМАС) відбулося розширене засідання делегатів з України, Японії та Камбоджі. Обговорювали практичний етап розмінування країни. Як розповів Генеральний директор СМАС Хен Ратана, Центр було створено у 1992 році ще під час ведення бойових дій. У 2002-му СМАС розпочав співпрацю з Японським агентством з міжнародного розвитку (JICA), яке підтримує спроможності камбоджійських саперів у протимінній діяльності та відновленні країни. 

За понад 30 років гуманітарного розмінування камбоджійські сапери очистили більше 3 тисяч квадратних кілометрів замінованої території, вилучивши понад 4 мільйони мін та снарядів різних типів. 

«У зоні нашої відповідальності – навчання та підвищення кваліфікації саперів, безпосередньо розмінування територій, просвітницька діяльність серед населення, відновлення інфраструктури, допомога жертвам підривів на вибухонебезпечних предметах, зокрема й протезування. Ми пройшли довгий шлях до побудови цієї системи. Ми починали з нуля, самі напрацьовували методи розмінування, тестували різноманітне обладнання. І будемо дуже раді, якщо наш досвід виявиться корисним для вас», – зауважив Генеральний директор Камбоджійського центру протимінної діяльності Хен Ратана. 

Заступник Міністра внутрішніх справ України Богдан Драпʼятий підкреслив, що внаслідок бойових дій станом на зараз замінованими залишаються близько 156 тисяч квадратних кілометрів українських земель. Саперні підрозділи ДСНС та поліції здійснюють в абсолютній більшості випадків оперативне розмінування, працюючи під час проведення стабілізаційних заходів після деокупації населених пунктів чи реагуючи на запити громадян.

Українські сапери мають власний практичний досвід, але постійно вдосконалюють майстерність та навчаються працювати на різних типах обладнання. Зокрема, за підтримки Японського агентства з міжнародного розвитку (JICA) піротехніки ДСНС України взимку 2023 року пройшли у Камбоджі навчання, а влітку камбоджійські колеги провели тренінг для українських саперів на території Польщі. 

Окрім зустрічей з офіційними особами та обговорень стратегії розмінування, члени делегації України ознайомилися із практичною роботою фахівців СМАС.

У провінції Кампонгчнанг відвідали Технічний інститут з протимінної діяльності (ТІМА), який був створений у 1997 році. За цей час тут провели понад 35 тисяч навчань та підвищень кваліфікації розміновувачів та саперів. Крім того, на базі інституту є окремі тренінгові центри для собак та щурів, які залучаються до розмінування території. 

Важлива складова повноцінного очищення території від вибухонебезпечних предметів – підводне розмінування. Сапери-водолази розміновують основну водну артерію Камбоджі та одну із найбільших річок світу – Меконг. Підрозділ підводного розмінування був заснований у 2013 році та налічує на зараз більше 100 осіб персоналу, з яких 20 – водолази. 

Також камбоджійські колеги продемонстрували свій досвід розмінування сільськогосподарських угідь на прикладі двох регіонів. У провінції Баттамбанг побачили практичну роботу машин механізованого розмінування та використання новітніх ручних пристроїв для виявлення вибухонебезпечних предметів, вироблених та переданих японською стороною. А в провінції Сіємреап продемонстрували поєднання різних методів розмінування, у тому числі натренованих собак, для повного контролю та підтвердження очищення території.  

На завершення робочого візиту до Камбоджі сторони провели обговорення результатів зустрічей та можливість впровадження отриманого досвіду в  українські реалії. 

«Підтримка протимінної діяльності заради миру – наша основна мета. JICA розуміла виклики Камбоджі на початку шляху її відновлення. І зараз СМАС є найстарішим національним оператором у світі, який досі продовжує операції з розмінування. Але протимінна діяльність – це не лише практична складова. Важливими є менеджмент, система управління. 25 років нашої участі в процесі становлення СМАС як професійного органу підтверджує це. Ми знаємо, які виклики в Україні зараз і готові поглиблювати нашу співпрацю у довгостроковій перспективі», – підкреслила Ері Комукай, старша радниця Головного офісу Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA). 

Своєю чергою заступник Міністра економіки України Ігор Безкаравайний зауважив, що багаторічна наполеглива робота камбоджійських фахівців з розмінування досягла головної мети – значно скоротила кількість постраждалих внаслідок підривів на мінах та снарядах.

«Це справді важливе досягнення, яким можна пишатися: збережені життя, відновлення сільського господарства, можливостей для розвитку бізнесу. Зараз ми переживаємо схожий етап, який Камбоджа проходила на початку свого шляху відбудови. Україна зіткнулася з одним із найбільших викликів у своїй історії. Масштаби проблеми забруднення земель мінами та боєприпасами, що не розірвалися, величезні. Але я переконаний, що кожна трагедія – це також урок, і проблему можна перетворити на можливість. Отже, тепер у нас є неймовірний шанс створити ці можливості – яких, я вважаю, є набагато більше. Можливості для обміну досвідом та знаннями з гуманітарного розмінування, створення інноваційних проєктів тощо. Ваш дієвий досвід дає нам впевненість у тому, що нам вдасться як побудувати конструктивну систему управління процесом розмінування, так у відносно стислі терміни очистити українські території. Дякуємо Урядам Японії та Камбоджі за підтримку, допомогу та розширення співпраці», – наголосив Ігор Безкаравайний. 

Внесок Камбоджі у прискорення розмінування України відзначив і Надзвичайний та Повноважний Посол України у Соціалістичній Республіці В’єтнам Олександр Гаман: 

«Камбоджа є прикладом для багатьох країн регіону Південно-Східної Азії у відстоюванні основоположних принципів Статуту ООН, засудженні російської агресії проти України. Вдячний за все, що ви робите для нас. Це критично важливо в нинішніх умовах. Ви допомагаєте рятувати життя людей в Україні та робите великий внесок у мирне майбутнє. Наша співпраця однозначно має лише посилюватися»

Фахівці СМАС, за запевненням камбоджійської сторони, продовжать надавати тренінги для українських саперів, навчатимуть їх використовувати сучасне обладнання для розмінування. Крім того, поділяться досвідом підготовки піротехнічних підрозділів та їхніх чотирилапих помічників. 

«МВС України зараз працює над посиленням системи підготовки саперів. Міжрегіональний центр з питань протимінної діяльності вже релокують з Харківщини до більш безпечного регіону. В нас є плани щодо розбудови нової інфраструктури для навчання та підвищення кваліфікації піротехніків. Міністр Ігор Клименко визначив це одним із пріоритетів у роботі нашого відомства на цей рік. Тому досвід СМАС – Камбоджійського центру з протимінної діяльності з його комплексним підходом є корисним для нас. Чим краще будуть навчені фахівців, тим якісніше вони працюватимуть. І, що найважливіше, матимемо менше жертв як серед саперів, так і серед цивільного населення. Окремо відзначу тренінговий центр для навчання собак. Застосування тварин у розмінуванні демонструє дієві результати, тож ми хочемо розвивати цей напрям у нашій країні. В Камбоджі для розмінування використовують як собак, так і щурів. Але ми в Україні зосередимося виключно на собаках. Висловлюю слова вдячності Уряду та народу Камбоджі, захоплююся вашою кропіткою роботою. Спасибі Уряду Японії та JICA за організацію візиту та посилення наших спроможностей у сфері протимінної діяльності. Розмінування – процес непростий, але з допомогою міжнародних партнерів ми зможемо зробити українську землю знову безпечною», – підсумував Богдан Драп’ятий.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали