"Білі янголи": документальний проєкт про тих, хто ризикує власним життям заради порятунку інших

clock
06.11.2023 20:20

"Білий янгол" - під час повномасштабного вторгнення росії це словосполучення у багатьох асоціюється з рятуванням людей на передовій. "Білі янголи" - це назва загонів поліцейських, які евакуюють людей з прифронтових населених пунктів. Вони, зокрема, працюють у Кураховому Донецької області. Саме про цих героїв журналісти зняли документальний проєкт "Янголи Курахового".

Загони поліцейських, що працюють в самому пеклі. Вони йдуть під кулі і в зони постійних обстрілів, та роблять все можливе і неможливе, щоб життя перемогло смерть.

"На початку війни це була ініціатива. Ми керувалися чітким пріоритетом: якщо ми розуміємо, що постраждали люди, то ми обов'язково поїдемо. Зараз це вже офіційний рівень, є алгоритм дій кожної групи. Але війна продовжується. Обстріл щільніше. Ми там працюємо, де ніхто не працює", - розповідає начальник відділу поліції Артем Щусь.

Все ще багато людей в Україні не розуміють, що це таке, коли нема ні швидкої медичної допомоги, ні надзвичайників, ні лікарів. В тих регіонах Донеччини є групи "Білих янголів". Вони доставляють гуманітарну допомогу, вивозять людей, рятують поранених цивільних.

"Знаєте, суперлюди мають якісь суперздібності, тут я зустріла таких людей, які це в реальності мають. Не те, щоб там суперздібності, а вони просто мають суперсерця. Багато журналістів і людей просять розказати про цей проєкт "Білий янгол", я кажу, це не проєкт, це історія життя", - каже начальниця відділу комунікації ГУНП в Донецькій області Олександра Гаврилко.

Самі ж поліцейські з евакуаційної групи кажуть, що вони вже збилися з ліку, скільки врятували людей, дітей, надали допомоги пораненим та завезли медикаментів і гуманітарної допомоги.

П’ять екіпажів поліції «Білий янгол» працюють у «найгарячіших» населених пунктах Донеччини. Під нестихаючими обстрілами поліцейські рятують людей по всій лінії фронту.

На сьогодні «Білі янголи» евакуювали вже близько 6 тисяч осіб, з них 574 – діти. Надали медичну допомогу майже 300 пораненим і доправили їх до лікарні. Транспортували тіла 89 загиблих, щоб рідні мали змогу їх поховати.

Крім того, «Білі янголи» доставили та власноруч відвантажили рекордну кількість гуманітарної допомоги, переданої владою та благодійними організаціями. Тільки харчових наборів поліція привезла близько 300 тонн. Окрім їжі, це - генератори, спальні мішки, газові горілки та балони до них, будматеріали для відновлення житла тощо. Мешканці 18 населених пунктів виживають завдяки цим поставкам.

«Білі янголи» - універсальні співробітники, яким подеколи доводиться і діставати людей з-під завалів, і гасити пожежі. Вони також фіксують наслідки російських воєнних злочинів для використання цих доказів у міжнародних судах.

Тому групи відповідно оснащені. Мають броньований транспорт, пристосований для перевезення важкопоранених і маломобільних людей, медичні рюкзаки, ноші, набір інструментів, запасні колеса, вогнегасник, засоби зв’язку. Захисні комплекти - для власної безпеки, а також спеціальні дитячі шоломи й бронежилети.

Як це відбувається наживо, дивіться у документальному фільмі:

Департамент комунікації МВС України

 

Схожі матеріали