Безпека та партнерство: Ігор Клименко взяв участь у засіданні Міністрів внутрішніх справ країн G7

clock
03.10.2024 16:30

Сьогодні, 3 жовтня, в Італії відбулась зустріч Міністрів внутрішніх справ «Великої сімки». Очільник МВС України Ігор Клименко взяв участь у засіданні в онлайн-форматі. Сторони обговорювали питання партнерства та безпекових проєктів на фоні повномасштабного вторгнення росії в Україну.

На початку зустрічі Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко подякував партнерам за запрошення, а також за незмінну увагу та підтримку нашої держави, яка вже понад 2 роки дає відсіч агресору. Глава МВС розповів, що за цей час слідчі поліції зафіксували більш як 128 тис. воєнних злочинів окупантів на території України:

Воєнні злочини та евакуація

«Ворог здійснив по території України майже 195 тисяч обстрілів. І просто в ці хвилини тривають удари та атаки по всій лінії фронту. У порівнянні з 2022 роком, динаміка обстрілів збільшилася в 4 рази. Цілями ворожих атак в абсолютній більшості випадків залишаються об’єкти цивільної інфраструктури: житлові будинки, лікарні, школи та дитячі садки. В умовах постійних атак у складі Національної поліції та ДСНС були сформовані евакуаційні групи, які забезпечують вивезення мирного населення з небезпечних районів. Лише на території Донеччини діють близько 70 евакуаційних груп, які з початку цього року вивезли 300 тисяч людей».

Підготовка до зимового періоду

Ігор Клименко зазначив, що енергетична інфраструктура залишається пріоритетною ціллю для ворога, саме тому МВС постійно вдосконалює алгоритми дій у разі атак рф у зимовий період. Зокрема, Глава відомства розповів про облаштування 750 «Пунктів Незламності», у разі потреби МВС готове до облаштування ще 450 таких пунктів.

«Досвід роботи у блекаут для нас не новий. Але ми продовжуємо вдосконалювати взаємодію. Постійно тривають навчання в областях щодо реагування на ситуації, пов’язані з відсутністю електроживлення. Рятувальники та поліція мають чіткі розрахунки сил та засобів. Продовжується режим посиленої охорони об’єктів критичної інфраструктури, зокрема і за допомогою наших мобільних вогневих груп», – зазначив Міністр.

Безпекове середовище у навчальних закладах

Глава МВС розповів про безпекову архітектуру в навчальних закладах України – цивільний захист, техногенну, пожежну безпеку та контроль доступу до прилеглої до школи території. Також Ігор Клименко поінформував партнерів про проєкт «Служба освітньої безпеки» у межах якого до кінця 2024 року близько 2 тисяч шкіл матимуть власного поліцейського, який захищатиме учнів та педагогічний колектив.

Кібербезпека

«Від початку повномасштабної війни ми відстежуємо тенденцію збільшення спроб ворога залучити українських громадян, зокрема молодь, до різних протиправних схем у кіберпросторі та ведення гібридної війни проти України. У цьому контексті додалися і нові виклики – долучення людей до деструктивних спільнот та вербування ворогом, так і вже давно відомі – кібершахрайство, кібербулінг тощо», – додав Ігор Клименко.

Контроль за обігом зброї

Окремо сторони обговорили питання контролю за обігом зброї. Міністр внутрішніх справ наголосив, що підрозділи системи МВС ретельно відстежують та запобігають випадкам незаконного використання зброї та боєприпасів на території України, а також вживають заходів та забезпечують облік зброї, виданої на початку вторгнення. Принагідно Глава відомства відзначив результативність співпраці з партнерами з ЄС та Європолом у питанні недопущення контрабанди зброї з України до європейських держав.

«Особливої важливості в цьому контексті набуває укріплення державних рубежів. Для належного облаштування кордону ми потребуємо інноваційних рішень. Спостережні пункти вздовж лінії кордону мають бути обладнані засобами моніторингу – інтелектуальними системами відеоспостереження, що дозволить нам посилити захист кордону та запобігти правопорушенням», – зазначив Ігор Клименко.

Реабілітація бійців системи МВС

Також Міністр внутрішніх справ обговорив з партнерами з G7 питання реабілітації бійців, які повертаються із фронту. Ігор Клименко наголосив, що комплексна, всебічна підтримка та реабілітація – це пріоритет МВС:

«Кожен Герой має доступ до професійної медичної допомоги, психологічної підтримки, реабілітаційних програм та протезування, а також до можливостей подальшого працевлаштування. Сьогодні в реабілітаційних центрах та медичних закладах МВС застосовуються передові методи для відновлення як фізичного, так і ментального здоров’я. Зараз ми також працюємо над відкриттям центру ментального здоров’я та центру протезування».

Обмін досвідом

Наприкінці зустрічі Ігор Клименко подякував усім присутнім за конструктивний діалог та зазначив, що підрозділи системи МВС мають унікальний досвід у питанні розмінування, документування воєнних злочинів, протидії кіберзлочинності, роботі на місцях обстрілів та евакуації цивільних із небезпечних районів і готові ділитися цим з іншими країнами.

«Ми робимо все можливе, а подекуди й більше, щоб забезпечити безпеку громадян. І вдячні нашим стратегічним партнерам за те, що в такий нелегкий час ми не самі. Дякуємо за вашу рішучу й постійну підтримку та допомогу!», – резюмував Глава МВС України.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали