Автошколи системи МВС допомагають ветеранам перенавчитися керувати автомобілем після отримання травм

clock
27.03.2024 16:50

Сьогодні в семи регіонах України функціонує сім автошкіл для людей з інвалідністю. У кожній з них українські захисники і захисниці мають можливість пройти перенавчання після отримання травм. Більш того, у Дніпрі бійці можуть навчитися водити авто категорії С1. 

В автошколах учні мають можливість пройти навчання та перенавчання після отримання травми, здобути навички водіння автомобілем, переобладнаним для ручного керування. Школи тісно співпрацюють з регіональними сервісними центрами МВС, де слухачі можуть скласти іспити й отримати посвідчення водія. Понад 40 інструкторів та екзаменаторів системи МВС пройшли спеціалізовані навчання, кожен з них має навички інклюзивного спілкування і взаємодії зі слухачами.

Проєкт Міністерства внутрішніх справ України «Автошколи для осіб з інвалідністю» впроваджується у межах Національної стратегії зі створення безбар’єрного простору в Україні, яка реалізується за ініціативи першої леді України Олени Зеленської.

Загалом тривалість навчання становить 11 тижнів, з яких 64 години відведено для курсу теоретичного навчання.  Для набуття та вдосконалення практичних навичок водіння виділяється 40 годин. Для учнів обладнано сучасні навчальні автомобілі з ручним керуванням, аудиторії спеціально облаштовані для зручного та комфортного навчання. На території, де проходять заняття, забезпечено доступну інфраструктуру, встановлено пандуси й окремі санвузли.

В автошколах МВС, навчається 79 осіб, успішно склали іспити та отримали посвідчення водія 37 осіб.

Павло – один зі слухачів автошколи, що на Київщині, до початку повномасштабного вторгнення працював у консалтинговій компанії, був аспірантом столичного вишу. У березні минулого року добровольцем вирушив на військову службу до лав ЗСУ. Отримавши поранення від снаряда, втратив ліву кінцівку. Нині він проходить реабілітацію в м. Буча. Павло почав опановувати основи теоретичного курсу водіння ще під час служби, адже впевнений, що кожен військовослужбовець повинен за будь-яких обставин уміти керувати різними видами транспорту. Після поранення він дав собі обіцянку, що неодмінно пройде навчання в автошколі й отримає посвідчення водія.

«Поки я перебував у реабілітаційному центрі, – зазначив Павло, – дружина, аби підтримати мене, довідалася про ініціативу Олени Зеленської «Без бар’єрів», в межах якого започатковано флагманський проєкт МВС «Автошколи для осіб з інвалідністю». Після цього я з легкістю на вебсайті МВС знайшов контактний номер, отримав необхідну інформацію й одразу прийняв рішення навчатися в автошколі. Автомобілі тут доволі зручні. А головне – я можу вчитися попри свою травму».

Зараз Павло чекає на протезування. Після цього буде проходити навчання вже з обома кінцівками.

Микола – переселенець з м. Бердянська. Він військовослужбовець, який після отримання важкої травми кінцівки та перебування в російському полоні, теж проходить реабілітацію. 

«Для мене головне – наша перемога та якнайшвидша реабілітація. Моєму одужанню сприяє саме навчання в автошколі. Тут мені дали надію, що я можу бути потрібним, мобільним, а значить – життя продовжується…», – зазначає чоловік.

«Ми  зацікавлені у тому, щоб громадяни після отримання травм не закривалися, не залишалися сам на сам зі своїми проблемами, мали якомога більше можливостей і були максимально інтегровані в суспільне життя. Разом з тим, ми створили комплексну послугу, яка уже слугує прикладом інклюзивності для інших автошкіл в Україні. І ми готові ділитися досвідом роботи наших автошкіл з громадами та бізнесом, щоб безбарʼєрність дійсно була доступна для всіх», – зазначила заступниця Міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

Департамент комунікації МВС України

 

Схожі матеріали