Автошколи для людей з інвалідністю: що потрібно знати

clock
25.03.2024 20:00

В автошколі для осіб з інвалідністю, що функціонує на базі Національної академії внутрішніх справ, учні мають можливість пройти навчання та отримати посвідчення водія, здобути навички водіння автомобіля, переобладнаного для ручного керування.

Освітній процес забезпечують висококваліфіковані викладачі й інструктори. Загалом тривалість навчання становить 11 тижнів, з яких 64 години відведено для курсу теоретичного навчання, 40 годин – для набуття та вдосконалення практичних навичок водіння.

Основними перевагами навчання в автошколі для осіб з інвалідністю є:

  • адаптовані навчальні програми;
  • навчання в змішаних інклюзивних групах або індивідуально з досвідченими викладачами;
  • можливість теоретичного навчання в дистанційному форматі;
  • навчання та складання іспитів в інклюзивних приміщеннях.

Для учнів обладнано сучасні навчальні автомобілі з ручним керуванням, аудиторії спеціально облаштовані для зручного та комфортного навчання.

На території, де проходять заняття, забезпечено доступну інфраструктуру, встановлено пандуси й окремі санвузли.

На базі НАВС триває черговий етап навчання в автошколі для осіб з інвалідністю. Перша зустріч відбулася у формі відкритого заняття, під час якого інструктори ознайомили учасників з умовами навчання, представили тематичні презентації та інтерактивний клас автошколи. Наразі учні активно опановують теоретичну частину занять, що надалі дасть змогу на належному рівні пройти практичну складову підготовки та продемонструвати гідний рівень підсумкових знань і вмінь.

У листопаді 2023 року слухач автошколи для осіб з інвалідністю Віталій Пчолкін – співзасновник проєктів «ІнваФішки» та «Паралічненько», виконавчий директор ГО «Група активної реабілітації», гравець команди Київської області з регбі на візках. З 2021 року – член Ради безбар’єрності при Кабінеті Міністрів України. Днями після успішної здачі теоретичного та практичного екзаменів він отримав посвідчення водія.

Віталій та його дружина Уляна завдяки спільно створеному проєкту активно допомагають особам з інвалідністю долати власні бар’єри. Вони діляться особистим досвідом, розповідаючи як після травми пристосуватися до нового стилю життя та почуватися цілком незалежними й упевненим у своїх можливостях.

Слухач інклюзивної автошколи, що на Київщині, який до початку повномасштабного вторгнення працював у консалтинговій компанії, був аспірантом столичного вишу, у березні минулого року добровольцем вирушив на військову службу до лав ЗСУ. Отримавши поранення від снаряда, втратив ліву кінцівку, нині проходить реабілітацію в м. Буча.

Павло почав опановувати основи теоретичного курсу водіння ще під час служби, адже впевнений, що кожен військовослужбовець повинен за будь-яких обставин уміти керувати різними видами транспортних засобів. Після поранення він дав собі обіцянку, що неодмінно пройде навчання в автошколі й отримає посвідчення водія.

«Поки я перебував у реабілітаційному центрі, – зазначив Павло, – дружина довідалася про проєкт Олени Зеленської «Без бар’єрів», після чого я звернувся за контактним номером, отримав необхідну інформацію й одразу прийняв рішення навчатися в автошколі. Висловлюю вдячність керівництву МВС та академії за створені комфортні умови для осіб з інвалідністю. Автомобілі доволі зручні. А головне – тут я не відчув дискримінації, адже не маю руки, як було в приватних автошколах, де, на жаль, мені відмовили в навчанні».

Тепер Павло чекає на протезування, після чого буде проходити навчання вже з обома кінцівками.

Бажаємо слухачу наснаги та міцного здоров’я!

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали