Контраст
Шрифт

70% повідомлень про замінування надходять із РФ та Білорусі — Денис Монастирський

clock
24.01.2022 10:40

23 січня в ефірі програми «Подробиці тижня» міністр внутрішніх справ Денис Монастирський розповів про серію псевдозамінувань, яка прокотилася країною в останній місяць.

Він повідомив, що за цей період до МВС надійшло понад 500 повідомлень про замінування. Це становить половину від усіх подібних заяв, які надійшли до правоохоронців за весь минулий рік.

Міністр зазначив, що це говорить про те, що псевдомінування все частіше використовується, як інструмент гібридної війни.

За даними представників кіберполіції, які розслідують ці справи та інших правоохоронних органів біля 70 % таких повідомлень надходять або з окупованих територій, або з РФ. Ще частина з Республіки Білорусь і лише одне з п’яти повідомлень надходить із території України. Це не тільки дзвінки, а й повідомлення на електронну пошту.

«Дуже важко встановити суб’єкта, який надіслав це повідомлення, бо часто ми доходимо до певної межі. Наприклад, IP адреса, яка прив’язана до електронної пошти і знаходяться на території РФ», — розповів Денис Монастирський.

Очільник МВС зазначив, що в Україні до таких правопорушень часто причетні неповнолітні. Вони не можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності, але кожен має зрозуміти, наскільки велику школу це спричиняє жителям міст, тим хто прибуває в аеропорт, на вокзал, чи просто ходить до школи.

«Перш за все хочу сказати що всі, більше ніж 500 повідомлень, виявились фейковими. На жаль, це означає, що мінімізувати їх найближчим часом буде дуже непросто, тому що це дійсно є одним з інструментів гібридної війни.

Чи відпускати дітей у школу? Так, звичайно! Ми маємо підкреслити, що це не перериватиме звичайне життя. Діти будуть ходити в школи, будуть працювати держустанови та торгові центри», — сказав Монастирський.

Інформація щодо серії недостовірних мінувань об‘єктів інфраструктури України.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали
Діяльність