30 років на варті морських рубежів

clock
31.07.2024 16:00

31 липня, свій 30-річний ювілей відзначає 23-й загін Морської охорони.

Історія підрозділу розпочалася в далекому 1994 році, коли на базі дивізіону прикордонних сторожових катерів у Балаклаві була створена Керченська окрема бригада прикордонних сторожових кораблів. Саме 31 липня стало відліком історії частини. 20 років загін контролював узбережжя Азовського моря та Керченську протоку. Загалом 300 кілометрів державного кордону. У зв’язку з анексією Криму, аби зберегти корабельно-катерний склад, загін вийшов з Керчі та взяв курс на Азовське море.11 кораблів та катерів спочатку вивели до міста Бердянська, а пізніше до Маріуполя. Загін став іменуватися Маріупольським.

До повномасштабного вторгнення загін виконував бойові завдання у визначеному районі. А пізніше у складі Сил оборони військовослужбовці брали участь в обороні Маріуполя та в боях за «Азовсталь».

Моряки-прикордонники першими зустріли ворога в морі, закрили доступ противнику до Маріупольського порту. Під щільними обстрілами доправляли поранених в польовий шпиталь на «Азовсталь», забезпечували логістику з металургійним комбінатом, вели радіолокаційне спостереження за акваторією Азовського моря та багато іншого.

Але окрім героїчних, є, на жаль, і сумні сторінки в історії цього підрозділу – це втрата побратимів. Їх подвиг назавжди залишиться в історії 23 загону та України. Багато моряків-прикордонників й досі в полоні. Ми віримо в їхнє повернення й очікуємо на кожного.

За відвагу та героїзм, виявлені під час захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, загін отримав почесну відзнаку Президента «За мужність та відвагу». Влітку 2022 року загін передислоковано у м. Білгород-Дністровський.

Щиро вітаємо особовий склад Маріупольського загону Морської охорони! 

Державна прикордонна служба України

 

Схожі матеріали