Звіт про результати електронних консультацій з громадськістю щодо проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин … »

04 березня 2024 року

Міністерством внутрішніх справ України, відповідно до Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996, проведені електронні консультації з громадськістю щодо проєкту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів щодо врегулювання питання державної реєстрації транспортних засобів, ввезених на митну територію України як гуманітарна допомога в умовах воєнного стану» (далі – проєкт постанови), який був оприлюднений 10 січня 2024 року у підрубриці «Проєкти нормативних актів» рубрики «Нормативна база МВС» офіційного вебпорталу Міністерства внутрішніх справ України.

Інформація про пропозиції, що надійшли під час електронних консультацій з громадськістю щодо Проєкту, та про результати їх врахування наведена у таблиці.

№ з/п

Інформація про пропозицію

Автор пропозиції

Інформація про врахування пропозиції

1

Необхідність приведення положень постанови КМ України від 7 вересня 1998 р. № 1388 «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів» до положень Закону України від 08.11.2023 № 3448-ІХ (п. 3 Прикінцевих Положень) та абз.3 ст.6 Закону України «Про гуманітарну допомогу», що дозволяє використовувати транспортні засоби військовослужбовцями

 

Громадська організація «Соціальна перспектива»;

 

Благодійна організація «Благодійний фонд «Україна в наших серцях»»;

 

Прокіпчук Левко  Ігорович

 

Не враховано.
Відповідно до статті 33 статті 15 Закону України «Про гуманітарну допомогу» (далі – Закон) тимчасово, на період проведення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, безпеки населення та захисту інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, за спрощеним порядком, установленим Кабінетом Міністрів України, визнаються гуманітарною допомогою транспортні засоби, кінцевими набувачами яких є військовослужбовці, призначені для використання під час здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, безпеки населення та захисту інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.
Відповідно до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» військова служба є державною службою особливого характеру, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров’я і віком громадян України (за винятком випадків, визначених законом), іноземців та осіб без громадянства, пов’язаній із обороною України, її незалежності та територіальної цілісності, а військовослужбовці – це особи, які проходять військову службу.
Військовослужбовці проходять військову службу у Збройних Силах України та інших утворених відповідно до законів України військових формуваннях.
Отже, Законом чітко визначено цільове використання транспортних засобів, кінцевими набувачами яких є військовослужбовці, які визнаються гуманітарною допомогою за спрощеним порядком, установленим Кабінетом Міністрів України.
Єдину на території України процедуру державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, оформлення та видачі реєстраційних документів і номерних знаків установлює Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 07 вересня 1998 року № 1388 (далі – Порядок).
Звертаємо вашу увагу на те, що Порядок не містить положень щодо особливостей державної реєстрації транспортних засобів за певними категоріями осіб та напрямами використання транспортних засобів.
Зважаючи на викладене вище, пропозиція щодо державної реєстрації транспортних засобів, отриманих для здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, безпеки населення та захисту інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України військовослужбовцями, не може бути врахована у проєкті постанови.

2

МВС розроблено проєкт постанови КМ України про внесення змін до Порядку державної реєстрації, затвердженої ПКМУ 1388.

Згідно цього проєкту вказана постанова набирає чинності через 3 місяці з дня її опублікування. Такий тривалий термін набрання чинності цим актом не обґрунтовано необхідністю впровадження якихось інформаційно-цифрових сервісів.

Окрім того вказаний пункт не відповідає вимогам п.3 прикінцевих положень Закону від 8 листопада 2023 року № 3448-ІХ, згідно з яким Кабінету Міністрів України у місячний строк з дня опублікування цього Закону: забезпечити прийняття нормативно- правових актів, необхідних для реалізації цього Закону; привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом.

Громадська організація «Соціальна перспектива»;

 

 Благодійна організація «Благодійний фонд «Україна в наших серцях»»;

 

 Прокіпчук Левко  Ігорович

 

Враховано.

3

МВС розроблено проєкт постанови КМ України про внесення змін до Порядку державної реєстрації, затвердженої ПКМУ 1388.

Згідно цього проєкту документи, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, є оформлені в установленому порядку доповнено декларацією про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, оформлена відповідно до додатка 1 до Порядку пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05 вересня 2023 р. № 953.

Разом з тим не вирішено питання

щодо транспортних засобів оформлених в якості гуманітарної допомоги згідно з попередньою формою декларації (постанова Кабінету Міністрів України від 01 березня 2022 р. № 174).

Громадська організація «Соціальна перспектива»;

 

Благодійна організація «Благодійний фонд «Україна в наших серцях»»;

 

Прокіпчук Левко Ігорович

 

Не враховано.
Відповідно до положень постанови
№ 174, на період воєнного стану пропуск через митний кордон України гуманітарної допомоги здійснюється за місцем перетину митного кордону України шляхом подання в паперовій або електронній формі декларації, заповненої особою, що перевозить відповідний товар, за формою згідно з додатком 1.
Слід зазначити, що декларація не містить відповідних полів для внесення відомостей про транспортні засоби, тому такі відомості вносились особами, які здійснювали їх ввезення, на власний розсуд. Внесені до зазначеної декларації відомості про транспортні засоби недостатні для здійснення їх державної реєстрації.
Окрім того, зважаючи на відсутність відомостей про такі транспортні засоби у відповідній системи митних органів, ідентифікація цих транспортних засобів неможлива.
З огляду на зазначене проведення державної реєстрації транспортних засобів, ввезених на митну територію України на підставі декларації за формою згідно з додатком 1 до постанови № 174, не вбачається можливим.
05 вересня 2023 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 953 «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану» (далі – постанова № 953), яка набрала чинності 01 грудня 2023 року.
Постановою № 953 затверджено Порядок пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану.
Серед іншого постановою № 953 визнано такою, що втратила чинність, постанову Кабінету Міністрів України від 01 березня 2022 р. № 174 «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану».
Беручи до уваги положення Закону України «Про дорожній рух» у частині заборони експлуатації незареєстрованих транспортних засобів, до транспортних засобів, ввезених на митну територію України у період воєнного стану до набрання чинності постановою № 953, тобто ввезених відповідно до постанови № 174, застосовуватиметься процедура тимчасового державного обліку з видачею відповідних реєстраційних документів та номерних знаків установленого зразка.

4

Згідно проєкту пропонується доповнити пункт 8 після абзацу тридцять другого новими абзацами такого змісту:

«Для державної реєстрації транспортних засобів, ввезених на митну територію України на підставі декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою та отримані набувачем, подається акт приймання-передачі транспортного засобу за формою згідно з додатком 2, до якого додаються засвідчені в установленому порядку копії: декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, на підставі якої такі транспортні засоби було ввезено, інвентаризаційного опису гуманітарної допомоги (далі - інвентаризаційний опис), звіту про наявність і розподіл гуманітарної допомоги (за період, у якому здійснено розподіл гуманітарної допомоги (транспортного засобу) набувачу) (далі - звіт), оформлені отримувачем гуманітарної допомоги відповідно до додатків 2 і 3 до Порядку пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05 вересня 2023 р. № 953 «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану» (Офіційний вісник України, 2023 р., № 87, ст. 368).

Відомості про оформлення декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, інвентаризаційний опис та звіт, перевіряються шляхом надсилання запиту в електронному вигляді до автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги за допомогою засобів інформаційно- комунікаційних систем.

У разі відсутності в автоматизованій системі реєстрації гуманітарної допомоги оформленої декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою, інвентаризаційного опису та звіту, за виключенням випадків, передбачених пунктом 21 постанови Кабінету Міністрів України від 05 вересня 2023 р. № 953 «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану» (Офіційний вісник України, 2023 р., № 87, ст. 368), державна реєстрація або тимчасовий державний облік транспортних засобів не проводиться.».

Слід зауважити, що запропоновані документи для здійснення реєстрації транспортних засобів, ввезених в якості гум допомоги не оформляються у всіх випадках (наприклад інвентаризаційний опис не обов’язково оформляти) або ж може подаватись через місяць з дня ввезення автомобіля (звіт), що унеможливить реєстрацію та передачу військовослужбовцю транспортного засобу до моменту подачі звіту.

Окрім того, така редакція унеможливить також реєстрацію транспортних засобів, що були ввезені згідно з декларацією за формою передбаченою постановою КМУ 174 і які зараз після набрання чинності законом 3448-ІХ будуть передаватись конкретним військовослужбовцям.

Пропонується залишити як документи, що дають право на здійснення реєстрації декларацію за відповідною формою та акт прийому- передачі.

Громадська організація «Соціальна перспектива»;

 

 Благодійна організація «Благодійний фонд «Україна в наших серцях»»;

 

 Прокіпчук Левко Ігорович

 

Враховано.

 

5

Згідно проєкту пропонується доповнити Порядок пунктом наступного змісту «51-1. На транспортні засоби, які ввезені на митну територію України на підставі декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 05 вересня 2023 р. № 953 «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану» (Офіційний вісник України, 2023 р., № 87, ст. 368) та перебувають на тимчасовому державному обліку, за заявою власника або уповноваженого представника видається свідоцтво про реєстрацію для поїздок за кордон на ім’я власника такого транспортного засобу».

Необхідно доповнити можливість використання цього пункту і на транспортні засоби, які ввезені на митну територію України на підставі декларації про перелік товарів, що визнаються гуманітарною допомогою за формою передбаченою постановою Кабінету Міністрів України від 01 березня 2022 р. № 174)

Громадська організація «Соціальна перспектива»;

 

 Благодійна організація «Благодійний фонд «Україна в наших серцях»»;

 

 Прокіпчук Левко Ігорович 

Зазначена вимога передбачена в проєкті постанови.

 

 


За результатами електронних консультацій з громадськістю щодо проєкту постанови прийняте рішення частково врахувати зауваження та пропозиції представників громадськості та доопрацювати проєкт постанови.

Перший заступник начальника
Головного сервісного центру
МВС України

  Олександр КАРАБИЦЬ