Звіт про результати електронних консультацій з громадськістю щодо проєкту наказу Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Змін до Порядку видачі та оформлення свідоцтв про допущення транспортних засобів до перевезення визначених небезпечних вантажів»

25 вересня 2023 року

Міністерством внутрішніх справ України, відповідно до Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 листопада 2010 року № 996, проведені електронні консультації з громадськістю щодо проєкту наказу Міністерства внутрішніх справ України «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів з питань організації спеціального навчання працівників дорожнього перевезення небезпечних вантажів» (далі – проєкт наказу), який був оприлюднений 11серпня 2023 року у підрубриці «Проєкти нормативних актів» рубрики «Нормативна база МВС» офіційного вебсайту Міністерства внутрішніх справ України: тут.

Інформація про пропозиції, що надійшли під час електронних консультацій з громадськістю щодо проєкту наказу, та про результати їх врахування наведена у таблиці.

№ з/п Інформація про пропозицію Автор пропозиції Інформація про врахування пропозиції
1

Пропозиція виключити абзаци п’ятий та шостий підпункту 1 пункту 1 Змін до деяких нормативно-правових актів з питань організації спеціального навчання працівників дорожнього перевезення небезпечних вантажів.
Передбачити перелік органів, їх підрозділи, які будуть наділені повноваженнями з приймання іспитів у водіїв та уповноважених, згідно положень діючого законодавства.

ГС «Спілка учасників спеціального автодорожнього руху»

Не враховано.
Відповідно до пунктів 2, 13 розділу І Порядку складання іспитів, оформлення та видачі свідоцтв ДОПНВ про підготовку водіїв транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, свідоцтв про підготовку уповноважених з питань безпеки перевезень небезпечних вантажів автомобільними дорогами, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 21 липня 2022 року № 449, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 22 серпня 2022 року за № 950/38286, передбачено, що приймання іспитів у водіїв та уповноважених проводиться працівниками регіональних сервісних центрів Головного сервісного центру МВС (далі – РСЦ ГСЦ МВС). Іспит приймається уповноваженими працівниками РСЦ ГСЦ МВС, на яких згідно з посадовими обов’язками покладено функції прийняття іспитів (далі – екзаменатор).
Питання розкрито у чинній редакції Вимог до центрів спеціального навчання водіїв транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, та уповноважених з питань безпеки перевезень небезпечних вантажів автомобільними дорогами, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 21 липня 2022 року № 449, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 22 серпня 2022 року за № 949/38285 (далі – Вимоги), тому не потребує уточнення

2 Зауваження до пункту 12 розділу І Вимог. Пропозиція викласти пункт 12 розділу І Вимог у такій редакції: «12. Міністерство внутрішніх справ України розробляє і затверджує за погодженням з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері транспорту, типові навчально- тематичні плани та програми курсів спеціального навчання водіїв транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, та уповноважених з питань безпеки перевезень небезпечних вантажів автомобільними дорогами». ГС «Спілка учасників спеціального автодорожнього руху»

Не враховано.
Відповідна вимога передбачена постановою Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2007 року № 1285. 
Відповідно до пункту 4 Порядку проведення спеціального навчання працівників суб’єктів перевезення небезпечних вантажів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 31 жовтня 2007 року № 1285, Міністерством внутрішніх справ України прийнято наказ Міністерства внутрішніх справ України від 26 листопада 2021 року № 875 «Про затвердження Типових навчально-тематичних планів та програм курсів спеціального навчання водіїв транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, та уповноважених з питань безпеки перевезень небезпечних вантажів автомобільними дорогами».
Також, Міністерством внутрішніх справ України затверджено наказ від 26 грудня 2022 року № 849 «Про внесення змін до Типових навчально-тематичних планів та програм курсів спеціального навчання водіїв транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, та уповноважених з питань безпеки перевезень небезпечних вантажів автомобільними дорогами».

3

Запропоновано абзац другий пункту 12 розділу І Вимог викласти у такій редакції:
«12. Інформація про визначені центри спеціального навчання розміщується на веб-сайті Головного сервісного центру МВС. ГСЦ МВС забезпечує вільний, безоплатний, цілодобовий доступ до інформації про центри спеціального навчання, розміщеної на своєму офіційному веб-сайті та зазначає таку інформацію: найменування; код закладу за Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань / реєстраційний номер облікової картки платника податків; курси підготовки/перепідготовки водіїв та/або підготовки уповноважених; місцезнаходження кабінетів (класів); контактні номери телефонів; адреса електронної пошти; відомості про викладачів (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності)».

ГС «Спілка учасників спеціального автодорожнього руху»

Враховано частково.
Зокрема, у абзаці третьому пункту 10 розділу VI Вимог слова «із зазначенням його найменування та місцезнаходження» замінити словами «із зазначенням його найменування, місцезнаходження навчальних приміщень, контактних номерів телефонів та адреси електронної пошти».

4

Запропоновано виключити вимогу щодо наявності вищої освіти у викладачів центрів спеціального навчання. Оскільки, законодавством України та ДОПНВ не передбачено вимог щодо наявності вищої освіти у викладачів центрів спеціального навчання.
Процедура підтвердження знань викладача забезпечує перевірку рівня знань, при умові об’єктивного прийняття іспиту.

ГС «Спілка учасників спеціального автодорожнього руху»

Враховано.
З проєкту наказу виключено вимогу щодо наявності вищої освіти у викладачів центрів спеціального навчання.

5

Запропоновано абзац сьомий підпункту 4 пункту 1 Змін до деяких нормативно-правових актів з питань організації спеціального навчання працівників дорожнього перевезення небезпечних вантажів викласти у такій редакції:
«доповнити пункт 9 після слів «про відмову у визначенні центру спеціального навчання» словами та цифрами «та направляється лист керівнику центру спеціального навчання щодо прийнятого рішення у спосіб визначений суб’єктом звернення у заяві протягом тридцяти календарних днів з дня надходження матеріалів, зазначених у пункті 2 цього розділу».

ГС «Спілка учасників спеціального автодорожнього руху»

Не враховано.
Питання розкрито в чинній редакції Вимог, тому не потребує уточнення. Зокрема, пунктами 10, 12 розділу VI Вимог визначено спосіб та строк інформування керівника центру спеціального навчання стосовно результатів розгляду заяви про намір проведення спеціального навчання у разі прийняття рішення комісії про визначення центру спеціального навчання або про відмову у визначенні центру спеціального навчання.

6 Запропоновано передбачити можливість направлення матеріалів до ГСЦ МВС на розгляд поштовим відправленням з описом вкладення або в електронній формі у форматі PDF із накладенням на них електронного цифрового підпису з урахуванням вимог нормативно-правових актів з питань документування управлінської діяльності». ГС «Спілка учасників спеціального автодорожнього руху»

Враховано з редакційними правками.

У проєкті наказу включено положення щодо можливості подачі документів особисто керівником центру, або його уповноваженим представником, або їх направлення поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, або направлення в електронній формі з дотриманням вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг.

7

Запропоновано виключити пункти 15-20 розділу VI Вимог.
Водночас, доповнити Вимоги новим розділом «VII. Підстави та строки тимчасового припинення і поновлення рішення комісії, скасування рішення комісії про визначення центру спеціального навчання», яким буде передбачено вимоги щодо тимчасового припинення та поновлення дії рішення комісії про визначення центру спеціального навчання, підстави та строки такого припинення, а також підстави скасування рішення про визначення центру спеціального навчання.

ГС «Спілка учасників спеціального автодорожнього руху»

Не враховано.
Оскільки не надано додаткового обґрунтування щодо необхідності тимчасового припинення і поновлення рішення комісії про визначення центру спеціального навчання. 
В свою чергу, запропоновані зміни можуть створити додаткові бар’єри для центрів спеціального навчання. 
Водночас, проєктом наказу визначено чіткий перелік підстав скасування рішення про визначення центру спеціального навчання. Крім того у керівника центру або уповноваженого ним представника є можливість бути присутнім на засіданні комісії, а також можливість надання пояснень та  документів, що свідчать про усунення недоліків, які є підставою для скасування рішення про визначення центру спеціального навчання, або про відсутність таких підстав.
Отже, немає необхідності доповнювати проект наказу ще положеннями про тимчасове припинення і поновлення рішення комісії про визначення центру спеціального навчання.

8 Проєкт наказу передбачає відвідування заняття зареєстрованої в ЄДР МВС навчальної групи центру спеціального навчання уповноваженим працівником РСЦ ГСЦ МВС або ГСЦ МВС, та якщо виявлено відсутність за місцем проведення навчання викладача та слухачів у визначену дату та час, скасування реєстрації цієї навчальної групи в ЄДР МВС. Запропоновано відвідування занять здійснювати за згодою суб’єкта господарювання. Оскільки, таке відвідування, на думку ГС «Спілка учасників спеціального автодорожнього руху», є формою контролю та втручанням в господарську діяльність. ГС «Спілка учасників спеціального автодорожнього руху»

Не враховано.
Угодою про міжнародне перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ) 1957 року, до якої Україна приєдналася відповідно до Закону України «Про приєднання України до Європейської Угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ)» (далі – ДОПНВ), установлено вимоги щодо підготовки працівників, що беруть участь у перевезенні небезпечних вантажів, зокрема, водіїв транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі, та уповноважених з питань безпеки перевезень небезпечних вантажів.
Відповідно до підрозділу 8.2.2.6 розділу 8.2.2 глави 8.2 додатка В ДОПНВ компетентний орган за письмовою заявою навчальної організації затверджує курси підготовки та організовує контроль за навчанням. Для затвердження курсів до заяви додаються такі документи: програма підготовки із зазначенням тем, розкладу занять, методів навчання; кваліфікація та профіль діяльності навчального персоналу; інформація про приміщення, в яких проводиться навчання, навчальних матеріалах та засобах, що використовуються для практичних занять; кількість слухачів. Підготовка проводиться відповідно до затверджених курсів підготовки та згідно з документами доданими до заяви.
При цьому, компетентний орган завчасно попереджується про дату та місце проведення навчання, а також надається право направляти, уповноважених ним осіб, для присутності на курсах підготовки. У разі порушення умов затвердження компетентний орган може його відкликати. Водночас, зміни в затверджених курсах, а також у програмі підготовки обов’язково вносяться з погодженням компетентним органом.
Отже, проєктом наказу пропонується врегулювати питання не контролю за суб’єктом господарювання, що здійснює навчання, а його спроможності виконувати вимоги визначені в ДОПНВ щодо підготовки водіїв транспортних засобів, що перевозять небезпечні вантажі і уповноважених з питань безпеки перевезень небезпечних вантажів, шляхом відвідування занять, саме з метою аналізу якості навчання та вжиття відповідних заходів реагування на порушення вимог.

9

Запропоновано ряд змін до Вимог, затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 21 липня 2022 року № 449, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 22 серпня 2022 року за № 949/38285.
Зокрема виключити пункт 10 розділу VІІ Вимог; у пункт 12 розділу VІІ Вимог виключити слово «невідкладно» та після слова «Вимог» доповнити словами «не пізніше наступного дня після дня останнього заняття навчальної групи».
Крім того, пункт 2 розділу І Вимог запропоновано доповнити новими поняттями, а саме «центр спеціального навчання», «викладач центру спеціального навчання», «суб’єкт звернення». Також запропоновано врегулювати питання моніторингу дотримання центрами спеціального навчання цих Вимог та питання повноважень комісії з визначення центрів спеціального навчання.

ГС «Спілка учасників спеціального автодорожнього руху»

Не враховано.
Зазначені пропозиції не є предметом регулювання зазначеного проекту наказу.




За результатами електронних консультацій з громадськістю щодо проєкту наказу було прийняте рішення врахувати зауваження та пропозиції представників громадськості, доопрацювати проєкт наказу та оприлюднити його доопрацьовану редакцію на офіційному вебсайті МВС і надіслати повторно на погодження заінтересованих органів.

Начальник
Головного сервісного центру МВС

 

Микола РУДИК