Тетяна Ковальчук: МВС запускає флешмоб проти сексизму

clock
29.11.2019 17:06

Заступниця міністра внутрішніх справ Тетяна Ковальчук заявила, що у сучасному суспільстві немає місця статево-рольовим стереотипам та сексизму. І основне завдання - консолідувати зусилля громадськості і держави у подоланні таких проблем. Про це вона сказала сьогодні, 29 листопада, під час відкритого круглого столу. Захід проходив у форматі живих історій відомих людей.

"Ми все частіше стикаємось з тим, що люди не розуміють, що таке сексизм. Тому сьогодні ми в неформальній обстановці поговоримо про цю проблему та послухаємо неймовірних спікерів. Разом ми зможемо побороти цю проблему. Щоб у нашому сучасному суспільстві не було місця упередженням та стереотипам",- зазначила Тетяна Ковальчук.

Програмна координаторка ООН - Жінки Галина Мещерякова зазначила, що надзвичайно важливо, що у державній установі є готовність працювати і відстоювати права жінок.

"Я працюю над темою прав людини, гендерної рівності вже 15 років. Ця проблема йде з родини. Бо діти вчаться такої поведінки саме у батьків. Ми не повинні розділяти дітей словами "не плач, ти чоловік", або "куди ти лізеш, це для чоловіків". Щоб потім, у дорослому віці в них не було цих стереотипів", - зазначила Галина Мещерякова.

Українська співачка Наталка Карпа наголосила, що гендерні стереотипи починаються не з дитинства, а з утроби. І треба не боятися говорити, якщо у вашій родині є такі проблеми.

Гендерна експертка Елла Ламах зазначила, що найголовніше - навчитися говорити про сексизм, не замовчувати його, бо від нього дуже часто страждають молоді дівчата.

"У 18 років я стикнулась із ситуацією, коли дорослий чоловік - таксист запропонував послуги таксі в обмін на сексуальні послуги. Це ранило мене на все життя. Це страшно, це ступор, ти не очікуєш цього. І з цим треба боротися! Жінка не повинна так бути приниженою. Тому так важливо говорити про гендерну політику на практиці",- заявила Елла Ламах.

Заступник міністра Тетяна Ковальчук зазначила, що про руйнівну роль гендерних стереотипів із молоддю необхідно говорити через сучасне мистецтво, через спікерів, до яких дослухається молодь.

Яскравим прикладом цього є проект "Почути одне одного", в якому взяла участь молода співачка Alina Pash.

"Артисти дуже часто стикаються з проблемами сексизму. Я з традиційної родини і я рада, що вони підтримали мене у творчості. Так, саме батьки допомогли мені боротися з цими сексистськими речами, з якими стикається кожна молода жінка. У вересні ми створили пісню і кліп щодо гендерної рівності. У цьому кліпі ми показали абсурдність гендерних стереотипів", - зазначила співачка Alina Pash.

В той же час, Тетяна Ковальчук наголосила, що не повинно бути і зворотнього сексизму, коли чоловікам "забороняють" бути емоційними чи турботливими.

Поліцейський Андрій Ткачов, який очолює боротьбу з домашнім насильством, відмічає, що чоловіків і жінок треба навчити лише одному - поважати одне одного, адже сексизм та гендерна дискримінація - це першоджерело насильства.

"Подолати насильство і почати жити у рівному суспільстві, можна лише руйнуючи стереотипи та будуючи нові цінності", - наголосив Андрій Ткачов.

Окремо Тетяна Ковальчук оголосила про початок флешмобу під хештегом #проявисебе.

"Прохання до всіх, хто помічав прояви сексизму по відношенню до себе, розповідати свої історії та розповідати про свої досягнення під хештегом #проявисебе. Також можна додати таку рамку у соціальній мережі", - наголосила заступник міністра.

Тетяна Ковальчук зазначила, що флешмоб не вирішить проблеми, але окреслити її масштаби та дозволить визнати наявність проблеми.

"Все, що притаманно чудовій, успішній жінці - ви можете бути чудовим професіоналом, компетентною людиною, колегою... Мені приємно, що ми рухаємося вперед, у будь-якій нашій сфері, і мені б дуже хотілося, щоб надалі ми проявляли не сексизм, а проявляли кожен себе - тим, ким ми є і ким бажаємо бути, - лікаркою чи лікарем, поліцейським, керівником, водолазом, кінологом... можемо бути, і будь-які емоції можемо проявляти", - зазначила заступниця міністра.

Департамент комунікації МВС України 

 

Similar materials
clock
26.04.2024 09:25
clock
26.04.2024 07:00
clock
25.04.2024 19:30