Контраст
Шрифт

Грабежі та вимагання - у Харкові поліцейські затримали членів громадської організації

clock
10.08.2021 13:25

Зловмисники під виглядом співробітників поліції займалися вимаганням коштів з наркозалежних та осіб, причетних до незаконного обігу наркотичних речовин. Також «спеціалізувалися» на грабунках. Учора, 9 серпня, суд взяв їх під варту.

Викрили злочинну діяльність членів громадської організації, яка позиціонує себе як борців з наркозлочинністю, оперативники управління стратегічних розслідувань в Харківській області Нацполіції спільно з колегами-правоохоронцями.

Як з’ясували поліцейські, зловмисники під прикриттям громадської діяльності, насправді займалися вимаганням коштів з осіб, причетних до незаконних операцій з наркотиками. При цьому представлялися працівниками поліції. Аби у потерпілих не виникало сумніву, фігуранти ретельно підготувалися: придбали формений одяг та використовували посвідчення та спеціальні жетони. 

Нерідко процес вимагання супроводжувався фізичним насиллям. Побоюючись кримінального переслідування, потерпілі погоджувалися на вимоги псевдополіцейських. Також, останні «спеціалізувалися» на грабунках. 

У суботу, 7 серпня, поліцейські за силової підтримки спецпідрозділу КОРД затримали трьох осіб «на гарячому».

Останні пограбували місцевого мешканця. За результатами проведення санкціонованих обшуків у їх помешканнях вилучили посвідчення членів громадської організації, жетони до них, формений одяг, зброю, наручники та інші спецзасоби. 

На підставі отриманих доказів слідчі слідчого управління ГУНП в Харківській області повідомили затриманим про підозру за ч. 2 ст. 186 (грабіж) Кримінального кодексу України. 

Після проведення необхідних процесуальних заходів буде вирішуватися питання про додаткову кваліфікацію їх дій ще за кількома статтями Кримінального кодексу:

-    вимагання (стаття 189);
-    нанесення тілесних ушкоджень середньої тяжкості (стаття 122);
-    самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи (стаття 353).

Учора, 9 серпня, суд обрав підозрюваним запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою із правом внесення застави – 181 тис грн кожному. 

Триває досудове розслідування, процесуальне керівництво якого здійснює Харківська обласна прокуратура.

Перевіряється причетність зловмисників до скоєння інших злочинів на території Харкова та області.

Департамент стратегічних розслідувань 
Національної поліції України

Схожі матеріали
Діяльність