Звернення Голови Ради ГО «Асоціація ветеранів МВС України», радника Міністра внутрішніх справ України генерала внутрішньої служби України Василя Дурдинця з нагоди 38-ї річниці Чорнобильської катастрофи

clock
26.04.2024 07:00

Дорогі побратими чорнобильці!
Шановні пані і панове!

Сьогодні, 26 квітня, в Україні та багатьох країнах світу відзначають, як день пам’яті, день Чорнобильської катастрофи, 38-му її річницю. Найбільшої техногенної, екологічної трагедії XX століття, відлуння якої на собі відчувають мільйони потерпілих, сімей загиблих і померлих українців та громадян багатьох країн.

Особливо актуальним є питання ядерної безпеки на міжнародному рівні у зв’язку з терористичними діями російської федерації. Окупувавши в лютому 2022 року Чорнобильську АЕС, а згодом найбільшу атомну електростанцію в Європі - Запорізьку АЕС, яка донині є у ворожих, злочинних руках росіян- загарбників, руйнівників, безжалісних вбивць сотень тисяч українських громадян. їх масові звірства, знущання, катування наших співвітчизників не будуть забутими ніколи!

Мільйони українців опинилися в неволі, страждають і вмирають. Цієї чергової трагедії Український народ не забуде ніколи і не пробачить!

Український народ тепер, в наші трагічні дні, об’єднавшись, сприяє, допомагає Силам оборони України за допомогою міжнародних партнерів, мільйонів доброзичливих, небайдужих громадян багатьох країн світу, які дають гідну відсіч окупантам-терористам рф.

Українці, як і у 1986 році, героїчно подолають кривавого російського ворога у нашій збройній боротьбі за незалежність, суверенітет, територіальну цілісність України в межах міжнародно-визнаних кордонів 1991 року. За наше право жити, творити у мирній, миролюбній країні. За наш європейський вибір бути рівноправними членами Європейського Союзу та НАТО.

Це - наш вибір. Це історичний вибір українців мати свою Українську державу і пишатися, що ми є українцями.

Ми, українці, довели і в буремні дні, місяці і роки, героїчно, мужньо і самовіддано долали катастрофічні наслідки аварії на ЧАЕС у 1986 році. Тисячі учасників ліквідації наслідків Чорнобильської трагедії, насамперед, вогнеборці, герої-пожежники ціною свого життя, професійно і мужньо діяли, зупинили розповсюдження вогню на поряд працюючі ядерні реактори. Це був невмирущий подвиг героїв-пожежних. Вічна їм слава, честь і шана! Довічна людська любов і подяка!

Свій громадянський і службовий обов’язок професійно виконали сотні тисяч учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, і в першу чергу, енергетики, особовий склад органів внутрішніх справ та внутрішніх військ, науковці, військовослужбовці, гірники, будівельники, транспортники, медичні працівники, працівники тилового забезпечення та інші. Всі вони працювали щоденно, без вихідних з єдиним бажанням якнайшвидше подолати наслідки трагедії. їм усім щира вдячність, шана і повага!

Ліквідатори-чорнобильці своєю героїчною працею заслужили гідне життя, постійну турботу держави, усіх органів державної влади і місцевого самоврядування, усієї громадськості аби їх життя і здоров’я були надійно захищеними, а не стали злиденними.

Це обов’язок усіх гілок влади України, усього Українського суспільства. Чорнобильці-ліквідатори не повинні бути прохачами у діючої влади, а мають законне право на гарантоване Конституцією України і законодавством України гідне життя.

Ми, чорнобильці-ліквідатори органів системи МВС України, вдячні керівництву Міністерства, керівництву Національної поліції України, Національної гвардії України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Державної прикордонної служби України, Державної міграційної служби України, особливо, медичним працівникам, а також усім, хто постійно допомагає учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС за підтримку і допомогу, сприяння у вирішенні життєво-важливих соціальних питань та людських потреб.
Сподіваємося, що і надалі ми відчуватимемо щоденну підтримку чорнобильців-ліквідаторів, сімей загиблих і померлих.

Чорнобильці не повинні бути прохачами, не боротися за своє існування, а бути надійно захищеними державою. Вони на це заслужили своєю сумлінною, багаторічною працею.

І тепер, у час історичних випробувань, боротьби із історичним ворогом українців рф, ветерани-чорнобильці не стоять осторонь, а вносять посильний вклад у неминучу Перемогу над рф, країною-терористом, загарбником, окупантом. Україна - переможе!

Бажаю Вам, дорогі побратими-чорнобильці, Вашим сім’ям щасливого довголіття, міцного здоров’я і добробуту.

Голова ГО «Асоціація ветеранів МВС України»,
радник Міністра внутрішніх справ України
генерал внутрішньої служби України                                                                                                                                                                             Василь ДУРДИНЕЦЬ

Схожі матеріали