З початку дії «гарячої лінії» Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, прийнято 13 540 дзвінків

clock
22.04.2024 20:00

Про це повідомив Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Артур Добросердов під час інтервʼю в етері  Суспільного. Посадовець розповів, скільки безвісти зниклих  осіб наразі налічує Реєстр та яка категорія дітей найчастіше зустрічається в ньому. 

Щодо Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, то він представляє собою електронну базу даних, призначену для зберігання, захисту, обробки, використання і поширення інформації про осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, їх невпізнані останки, наявність чи відсутність рішення суду про визнання осіб, зниклих безвісти, безвісно відсутніми або оголошення померлими, а також інших даних, що використовуються для забезпечення обліку осіб, зниклих безвісти, з метою їх розшуку.

«Наразі до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, внесено відомості про 37 961 особу, яким надано відповідний статус. Це військові, цивільні, а також 2 124 дитини», - зазначив Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. 

На питання, які категорії дітей найчастіше зустрічаються у Реєстрі  та вважаються зниклими безвісти, він відповів, що це стосується  саме так званих статусних дітей, тобто дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які до повномасштабного вторгнення проживали в інтернатах, в дитячих будинках сімейного типу тощо. 

Варто зазначити, наголосив Уповноважений, що зниклі безвісти і депортовані – це не тотожні поняття.

«Вирішення питань захисту прав примусово переміщених (депортованих) осіб відноситься до компетенції Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України», - підкреслив Артур Добросердов. 

Якщо вам відомо про зникнення безвісти дитини, то варто діяти відповідно до алгоритму, який розміщений на офіційному сайті МВС.

Нагадуємо, що в першу чергу потрібно звернутися до найближчого підрозділу Національної поліції. Надати повну і точну інформацію про зниклу особу, зокрема фотографії, опис зовнішності, особливі прикмети та всі відомі деталі зникнення. Отримати витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. А також обовʼязково  здати на дослідження ДНК.

Заповнити анкету посиланням.

Всю необхідну інформацію можна отримати звернувшись на «гарячу лінію» Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин 16-98.

"З початку дії «гарячої лінії» Уповноваженого прийнято 13 540 дзвінків", - повідомив Артур Добросердов.

Крім того, через офіційний Телеграм-канал «СЕКРЕТАРІАТ УПОВНОВАЖЕНОГО», на офіційній сторінці Секретаріату у Фейсбук та через наших представників, які діють в чотирнадцяти областях.

Подивитися повне інтервʼю можна за посиланням.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали