Розмінування України: потенційно забруднена площа зменшилася до 156 тис.кв.км

clock
29.02.2024 18:00

Територія України, яка через повномасштабну російську агресію потенційно забруднена вибухонебезпечними предметами, наразі складає 156 тис. кв. км, тобто близько 25% від загальної площі держави. Фахівцям із розмінування вдалося зменшити її на 18 тис. кв. км.

Завдяки спільним зусиллям сил оборони та операторів протимінної діяльності, за інформацією Національного органу протимінної діяльності, минулого року вдалося скоротити з 174 тис. кв. км до 156 тис. кв. км, які на цей час оцінюються потенційно небезпечною та потребує обстеження і розмінування.

Піротехнічні підрозділи ДСНС упродовж двох років повномасштабної війни обстежили 1,1 тис. кв. км, здійснили понад 84 тис. виїздів, знешкодили понад 472 тис. ВНП, проте нині найбільш небезпечними лишаються Харківська, Херсонська і Донецька області.

Пріоритетами для ДСНС є розмінування деокупованих населених пунктів, критичної й транспортної інфраструктури, сільгоспугідь. Адже для забезпечення оперативного виконання робіт та реагування на повідомлення громадян про виявлення боєприпасів чисельність піротехнічних розрахунків ДСНС із 2022 року збільшено з 600 до 1900 осіб і цей процес триває.

Для збереження життя і здоров’я людей, та пришвидшення очищення української землі від ворожої вибухівки у Службі працює 33 машини механізованого розмінування. Загалом сапери ДСНС розмінували більше 14 тис. об’єктів та домогосподарств, 7,8 тис. км ліній електропередач, 549 км газопроводів, 3,7 тис. км доріг, 606 км залізничних колій.

За даними Міноборони, внаслідок підриву на ВНП загинуло 287 цивільних, у тому числі 15 дітей, ще 641 особа отримала травми, серед них 77 дітей.

ДСНС України

Схожі матеріали