Медіа про МВС: Як одеські рятувальники допомагають людям і переживають загибель колег

clock
29.03.2024 16:00

У березні 2024 року сигнал повітряної тривоги лунав в Одесі понад 50 разів. Майже щоразу за ним слідували дрони й ракети, які атакували інфраструктуру міста. Нерідко ворог завдавав повторного удару – обстрілюючи працівників екстрених служб, зокрема рятувальників.

Про це йдеться у матеріалі видання «Бабель».

Так, нещодавно росія завдала подвійного удару ракетами по приватному сектору в Одесі. Другий приліт стався за пʼять хвилин після першого, коли на місце приїхали рятувальники та медики. Двоє співробітників Державної служби надзвичайних ситуацій загинули. 

Редакторка «Бабеля» Юліана Скібіцька поїхала в Одесу, щоб поспілкуватися з рятувальниками, які попри постійні атаки продовжують рятувати життя.

У ніч на 2 березня Дмитро Попов, заступник начальника пʼятої пожежної частини в одеському мікрорайоні Селище Котовського, був на чергуванні. Близько 00:35 в місті залунала повітряна тривога. Дмитро вивів своє відділення рятувальників у бомбосховище. На Одесу йшла група з кількох дронів Shahed. До цього одесити звикли — з другої половини лютого росіяни запускають їх ледь не щоночі.

Близько першої ночі дівчина Дмитра, яка теж живе в Селищі Котовського, почула гучний вибух. Вона працює фельдшером у місцевій швидкій допомозі — тож очікувала, коли її викличуть на місце. Сам Дмитро тієї ж миті отримав повідомлення від диспетчера — дрон влучив у будинок на проспекті Добровольського.

— Коли їхав, не думав, що будуть такі руйнування, — згадує Дмитро. Він високий на зріст, із темним коротким волоссям, відповідає односкладно, спокійно і чітко, хоча згодом визнає — саме той приліт морально став для нього найскладнішим. Рятувальником він працює з 2017 року.

Дрон повністю зруйнував один з підʼїздів. Люди, які спали в будинку, почули сильний вибух і одразу побачили зарево. Вибігли на вулицю допомагати постраждалим. Коли рятувальники приїхали на місце, там вже було багато людей. Більшість напіводягнені — удар застав їх у ліжках.

— Паніки було багато, — згадує Дмитро. — Люди намагалися допомогти, але насправді тільки заважали. Довелося прикрикнути, щоб усі заспокоїлися.

Якоїсь миті під залізобетонною плитою Дмитро побачив жінку. Вона лежала головою вниз, але була при тямі — впала із сьомого чи восьмого поверху і дивом залишилася жива. Її забрала швидка — та сама, на якій працює фельдшером дівчина Дмитра.

Завали розбирали понад добу. Вранці 3 березня рятувальники намагалися дістати з-під плит жінку і помітили біля неї немовля, яке вона прикривала рукою. Жінка — військовослужбовиця Тетяна Кравець, а немовля — її восьмимісячна донька Єлизавета. Вони, чоловік Тетяни Олег і ще двоє їхніх дітей загинули. П’ятого березня їх поховали. Усіх — у білосніжних трунах.

Живими з-під завалів рятувальники витягли пʼятьох людей. Дванадцятеро загинули, п’ятеро з них — діти.

Більше історій читайте за посиланням.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали