“Держава повинна обліковувати та знати у кого з громадян наявна зброя та її кількість”: Богдан Драп’ятий про законопроєкт щодо декларування вогнепальної зброї

clock
26.04.2024 11:25

В інтерв’ю національному телемарафону “Єдині новини” заступник Міністра внутрішніх справ України Богдан Драп’ятий розповів про важливість ухвалення законопроєкту про вдосконалення порядку отримання, декларування та поводження з вогнепальною зброєю.

“Даний законопроєкт спрямований на розв'язання двох питань – перше, щоб забезпечити належний контроль за зброєю, яка є не зареєстрована у нашій державі внаслідок повномасштабної війни, а друга складова – це уберегти громадянина, який знайшов зброю і не має на неї відповідного дозволу. Ця людина має задекларувати її, отримати на неї документи і на період воєнного стану та 90 днів після завершення – зберігати її у себе з метою відсічі”.

Богдан Драп’ятий зазначив, що у разі ухвали документу громадяни повинні будуть звернутися до підрозділів Національної поліції задля декларування такої зброї:

“Потрібно прийти у відповідний підрозділ Національної поліції, принести зброю, а працівник органу перевірить її по базах даних. Ця процедура буде зручною та безкоштовною і за один день ця зброя повернеться громадянину для подальшого зберігання”.

Як зазначив заступник Міністра внутрішніх справ, європейські колеги прогнозують, що після завершення повномасштабної війни на руках у наших громадян буде знаходитися близько 3 мільйонів одиниць зброї.

“Держава повинна обліковувати та знати в кого із громадян наявна зброя та її кількість. Наразі у нас встановлена кримінальна та адміністративна відповідальність, зокрема Стаття 263 Кримінального кодексу України говорить про те, що придбання, зберігання, використання зброї без відповідного дозволу карається Кримінальним кодексом, санкції передбачають обмеження волі від 3 до 7 років. Якщо буде прийнятий закон, то громадянин маючи незареєстровану зброю, задекларує її, отримає відповідний документ і таким чином він буде захищений та матиме законні підстави для володіння цією зброєю”, – наголосив Богдан Драп’ятий.

Заступник глави МВС зазначив, що наразі найбільша кількість дискусій у суспільстві виникає саме через питання щодо використання короткоствольної зброї:

“Позиція МВС України полягає у тому, щоб надати право громадянам України на користування та зберігання короткоствольною зброєю, але без права прихованого носіння. Але нам потрібно для цього забезпечити безпекову інфраструктуру, зокрема розвивати тири, де громадяни зможуть навчатися, як використовувати зброю”, – розповів Богдан Драп’ятий.

Нагадаємо, на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ України триває опитування щодо роботи Єдиного реєстру зброї.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали