Контраст
Шрифт

Соціологи констатують зростання довіри громадян до МВС та Нацполіції за останній рік

clock
23.06.2021 16:55

Відповідні результати досліджень оголосили під час конференції «Правоохоронна система України: як змінилася громадська оцінка за рік пандемії і що думають українці про право держави на застосування сили під час протестів» – представники Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою «Центру Разумкова».

За даними соціологічного опитування, «скоріше довіряють» Міністерству внутрішніх справ понад 21% опитаних, Національній поліції України – майже 28%. Тоді як вагалися з відповіддю 11,5% і 9,5% відповідно. При цьому з липня 2020 року по теперішній час показник балансу довіри/недовіри має позитивну тенденцію як в МВС (+3,7%), так і в Нацполіції (+5,8%).

Присутній під час пресконференції заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко зазначив, що, незважаючи на те, що рівень довіри населення до правоохоронних органів коливається, інколи цифри зростають чи падають, та найголовніше, що така довіра існує.

«Давайте будемо рахувати рівень довіри до правоохоронних органів, починаючи з 22 лютого 2014 року, коли він дорівнював нулю. Зараз ми бачимо зовсім іншу картину. Довіра до правоохоронних органів є. Так, вона коливається. Однак ці цифри на рівні Сполучених штатів Америки. Звісно, ми б хотіли, щоб у нас працювали всі поліцейські з вищою освітою, щоб вони були з високими доходами і не думали про жодні корупційні схеми», – сказав заступник міністра.

Він також наголосив, що патрульні щодня ризикують своїм життям, але отримують лише 13,5 тис. грн. заробітної плати, що є вкрай мало.

«У нас дуже низькі зарплати. У поліцейських – близько 15 тис. грн, а зарплата патрульних – 13 тис. грн. Водночас у Києві, наприклад, водій таксі заробляє не менше 20 тисяч, водії маршруток і автобусів також заробляють більше, ніж поліцейські. При цьому вони не ризикують життям і здоров'ям, як правоохоронці. У нас є проблема з плинністю кадрів – молоді люди приходять служити вірою і правдою, але несправедлива зарплатня вбиває мотивацію», – пояснив Антон Геращенко.

Загальнонаціональне опитування проводилося з 14 по 19 травня 2021 року в усіх регіонах України, крім Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення за основними соціально-демографічними показниками. Опитано 2020 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Схожі матеріали
Діяльність