Контраст
Шрифт

Згідно із «законом Савченко» у 2016 році звільненню підлягають майже 36,9 тисяч осіб

clock
29.11.2016 09:15

Під дію цього Закону підпадають «злодії в законі», «кримінальні авторитети», учасники організованих груп та злочинних організацій. Також можуть бути звільнені особи, які відбували покарання за вчинення замовних вбивств, убивств двох і більше осіб, інших тяжких та особливо тяжких злочинів. Ця категорія правопорушників за своїм кримінальним статусом може впливати на оперативну обстановку в регіонах держави. Про це свідчить аналіз статистики фахівцями Департаменту карного розшуку.

За нормами Закону України від 28 листопада 2015 року «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення у строки покарання» (так званий «закон Савченко») в 2016 році близько 49 тисяч громадян, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, повинні бути звільненні або їм скорочується термін відбуття покарання.

Зокрема, на сьогодні підлягають звільненню майже 36,9 тисяч осіб, з яких 8,7 тисяч осіб уже на волі. З них 7,8 тисяч осіб стали на облік в органах поліції.

Упродовж 2016 року за вчинення злочинів викрито 970 осіб, які звільненні з місць позбавлення волі згідно із «законом Савченко». За видами кримінальних правопорушень статистика виглядає наступним чином: умисних вбивств – 29, тяжких тілесних ушкоджень – 22, зґвалтувань – 19, крадіжок – 760, розбійних нападів – 84, грабежів – 202, шахрайств – 44, незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами – 13, незаконне заволодіння транспортними засобами – 31, хуліганство – 22. Щодо 436 порушників обрано запобіжний захід тримання під вартою.

Крім того, 68 осіб засуджені за порушення адміннагляду й повернуті до місць позбавлення волі.

Департамент комунікації Національної поліції України

Схожі матеріали
Діяльність