З початку року піротехніки ДСНС України знищили майже 14,8 тисяч вибухонебезпечних предметів (ФОТО)

clock
12.04.2017 08:15

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо виявлення, вилучення та знешкодження вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Із настанням весни кількість виїздів піротехнічних підрозділів збільшилася. Лише впродовж минулої доби здійснений 41 виїзд, виявлено 148 боєприпасів, з яких дві авіаційні бомби. Загалом, з початку року надзвичайники вилучили та знищили 14 788 вибухонебезпечних предметів, 43 з них – авіаційні бомби.

Так, у Чернігівській області під час розчистки та прибирання території біля господарчої будівлі виявлено 43 мінометні міни калібром 82 мм часів Другої світової війни. Арсенал боєприпасів знешкоджено у два етапи. Місце виявлення небезпечних предметів перебувало під охороною працівників Національної поліції.

Тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей. Зокрема, на Луганщині впродовж 11 квітня піротехнічні розрахунки ДСНС перевірили 15,03 га місцевості у Новоайдарському, Попаснянському та Станично-Луганському районах, а також територію Тошківського лісництва. У результаті виявлений та вилучений 21 вибухонебезпечний предмет: два артилерійські снаряди, дві мінометних міни, ручна граната, 10 набоїв та шість інших вибухонебезпечних предметів.

На Донеччині протягом минулої доби піротехніки ДСНС вилучили та знешкодили чотири боєприпаси. На території Мар’їнського району – гранату РПГ-7 та мінометну міну калібром 120 мм, на території Покровського району – гранату РПГ-7, у Волноваському районі – міну МОН-50.

Державна служба України з надзвичайних ситуацій звертається до громадян з проханням: у разі виявлення вибухонебезпечних предметів повідомте про це за номером «101» або «102». Не намагайтеся самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси.

Наголошуємо, що під час виявлення підозрілого предмету категорично забороняється пересувати його; заливати рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати; намагатися самостійно знешкоджувати знахідку; здійснювати на предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання.

За матеріалами прес-служби ДСНС України

Схожі матеріали