З початку року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили понад 24 тисячі вибухонебезпечних предметів (ФОТО)

clock
23.05.2017 06:20

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Особливо збільшилася кількість виїздів у весняний період, коли під час земельних робіт громадяни знаходять боєприпаси на власних присадибних ділянках, у лісах та на полях. Лише впродовж минулої доби здійснено 107 виїздів, під час яких виявлено 414 боєприпасів, у тому числі 4 авіаційні бомби.

Загалом, з початку року піротехнічні підрозділи ДСНС вилучили та знищили 24 тис. 523 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 97 авіаційних бомб.

Так, тільки на території Запорізької області за добу 18 травня піротехніки ДСНС знищили 36 вибухонебезпечних предметів часів минулих війн. Зокрема, 2 артснаряди калібру 152 мм, 15 артснарядів калібру 76 мм, 8 артснарядів калібру 100 мм, 1 артснаряд калібру 45 мм та 10 інших вибухонебезпечних предметів.

Того ж дня група піротехнічних робіт Управління ДСНС Житомирщини знищила 29 вибухонебезпечних предметів часів минулих війн, що були виявлені напередодні місцевими мешканцями. Так, 17 травня мешканець с. Гізівщина Любарського району виявив низку боєприпасів на полі, поблизу населеного пункту, про що відразу ж повідомив рятувальників. Фахівці ДСНС, які прибули до місця виклику, ідентифікували знахідки як 16 мінометних мін калібром 50 мм, 5 мінометних мін калібром 82 мм та 8 артилерійських снарядів калібром 76 мм.

Крім того тривають роботи щодо розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей.

Зокрема, на Луганщині впродовж 22 травня, піротехнічними розрахунками ДСНС перевірено 7,14 га місцевості у м. Сватово, Кремінському, Новоайдарському, Попаснянському та Станично-Луганському районах, де виявлено та вилучено 207 одиниць вибухонебезпечних предметів. А саме: 43 артилерійських снаряди, 2 реактивних снаряди, 12 мінометних мін, 3 ручних гранати, 1 інженерний боєприпас, 26 підривників, 38 одиниць набоїв та 82 одиниці інших вибухонебезпечних предметів.

В той же час, на Донеччині 22 травня під час проведення робіт з розчищення місцевості від вибухонебезпечних предметів у Бахмутському районі піротехніки ДСНС вилучили 1 вибухонебезпечний предмет, а саме: вибуховий пакет.

Тож, зважаючи на збільшення кількості випадків виявлення застарілих боєприпасів, а також з метою попередження нещасних випадків серед населення, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними предметами!

Категорично забороняється:

  •  торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
  •  заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
  •  здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, адже практично всі вибухові речовини чутливі до механічних, звукових впливів та нагрівання;
  •  намагатися самостійно знешкоджувати знахідку.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102» та ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати знайдені боєприпаси.

Прес-служба ДСНС України

Схожі матеріали