Контраст
Шрифт

Юрій Аллеров: Цього року спецпризначенці Нацгвардії будуть повністю укомплектовані сучасною технікою і озброєнням (ФОТО)

clock
10.01.2017 13:50

Командувач Національної гвардії України розповів виданню «Укрінформ» про перспективи розвитку, цьогорічні плани та вже розпочаті інноваційні проекти в діяльності підпорядкованих підрозділів.

«Першочергові плани – покращити забезпечення основних підрозділів і укомплектування Бригади швидкого реагування. До слова, наразі БШР забезпечена технікою лише на 7-8 %», – повідомив Юрій Аллеров.

Однак цьогорічне бюджетне фінансування дозволить повністю укомплектувати зазначений підрозділ новими зразками озброєння і техніки. Вже сьогодні придбано кілька снайперських комплексів і започатковано програму створення сучасної школи снайперів.

«Окрім навчання бійців снайпінгу за стандартами НАТО, вони проходитимуть курс занять з балістики, для чого передбачено спеціальну лабораторію», – зазначив Командувач Нацгвардії.

При лабораторії діятиме майстерня з підготовки та обслуговування зброї, в якій буде організовано процес спорядження снайперських патронів. Впровадження так званого «релоадінгу» – циклу переспорядження боєприпасів­ з використанням відстріляної гільзи дозволить значно скоротити бюджетні витрати.

«Один боєприпас коштує близько 10-15 доларів, але якщо мати складові його виробництва і самостійно переспоряджати, тоді вартість становитиме 2,5 долара. Це реальна економія державних коштів», – наголосив Командувач Нацгвардії.

На базі тренінгового центру в с. Старе Київської області протягом року планується завершити створення Міжнародного центру підготовки правоохоронних підрозділів. На його базі проводитимуться тренування підрозділів спеціального призначення, підготовка кадрів для участі в миротворчих місіях ООН та спільні навчання за участю іноземних підрозділів. Одночасно проходити підготовку в ньому зможуть понад 2,5 тисяч осіб. При створенні центру за зразок було взято навчальний центр Національної гвардії штату Каліфорнія (США).

«Ми запроваджуємо погляди і досвід сучасних армій США, Канади, Великої Британії та інших країн. Однак ми не просто копіюємо системні підходи Франції чи Туреччини, ми вибираємо те, що наразі є кращим, і те, що притаманне нам, з урахуванням нашої організаційно-штатної структури», – сказав Юрій Аллеров.

На сьогоднішній день частково побудовано інфраструктуру центру: казарми, гуртожитки, їдальню, баню, тощо. Для подальшої розбудови центру планується залучити низку трастових фондів європейських країн.

Створення такого центру саме з міжнародним статусом було продиктовано необхідністю обопільного обміну досвідом. Це показали спільні навчання військовослужбовців Нацгвардії, більшість з яких були в АТО, та морських піхотинців США. Американська сторона продемонструвала надзвичайно ефективний цілісний підхід в індивідуальній підготовці за допомогою інструкторів. Натомість наші бійці змогли поділитися унікальним досвідом ведення бойових дій в умовах гібридної війни.

«Крім того, що ми побачили їхні системні підходи, наприкінці навчань вже американці дякували нам. Тому що досвіду ведення бойових дій в умовах, у яких ми опинилися, ще жодна армія в світі не має», – підкреслив Командувач Нацгвардії.

У 2017 році буде збільшено обсяг видатків на вирішення соціальних питань  військовослужбовців Нацгвардії. Зокрема, на будівництво нових казарм, гуртожитків і житла заплановано близько 200 мільйонів гривень.

Департамент комунікації МВС України

 

Схожі матеріали
Діяльність