Вадим Троян: «Ідея створення служби детективів має повну підтримку на всіх рівнях» (ФОТО)

clock
22.06.2016 11:15

Про це перший заступник Голови Національної поліції України – начальник кримінальної поліції розповів у інтерв’ю виданню «Сегодня», коментуючи реформування блоку кримінальної поліції.

«Ми подали на розгляд абсолютно нову структуру,  у якій пропонуємо об'єднати зусилля слідчих і оперативників в єдину службу детективів. Це дасть змогу подолати розмежування, коли оперативник віддає слідчому «сирі» матеріали і не відповідає за хід слідства», – сказав Вадим Троян. 

За його словами, детективи будуть розділені на дві групи: по тяжким злочинам і незначним, де будуть працювати дізнавачі, починаючи від дільничного. Це дозволить знизити навантаження за кількості справ на одного співробітника.

«До слідчого зараз приходять абсолютно всі матеріали — і про дрібні правопорушення, і про тяжкі злочини. У результаті в одного слідчого буває до 300 матеріалів одночасно, при чому дріб’язкові складають три чверті від усіх», – зазначив заступник Голови Нацполіції.

Детективи, які будуть спеціалізуватися на розкритті тяжких злочинів, будуть працювати за західною моделлю – у групах по двоє.

«Вони обидва будуть детективами, і самі будуть визначати, хто і чим займеться в групі. Відповідати за роботу будуть обидва у рівній мірі», – сказав Вадим Троян.

Він зазначив, що початок реформи кримінального блоку заплановано на початок наступного року. Ймовірно, вона триватиме кілька років, адже, за словами Вадима Трояна, щоб навчити оперативника або слідчого, потрібно мінімально три роки.

«Ідея піти від радянської школи розслідування і створити службу детективів  наразі має повну підтримку — від міністра, шефа Нацполіції, глави ГПУ до наших партнерів з місії ЄС», – резюмував заступник Голови Нацполіції.

До того ж, додав він, реформування має бути комплексним і включати в себе зміну законодавчої бази. Зокрема, Кримінального процесуального кодексу, створеного ще при Януковичі, де багато недоліків, які стосуються роботи слідчих і процесуальних прокурорів, невідповідності величини судової застави і тяжкості злочину та ін.

 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали