У Національній академії внутрішніх справ пройшла міжнародна антикорупційна конференція (ФОТО, ВІДЕО)

clock
09.12.2016 13:22

Сьогодні, 9 грудня, у Національної академії внутрішніх справ відбулась Міжнародна науково-практична конференція «Реалізація державної антикорупційної політики в міжнародному вимірі». У заході, приуроченому до Міжнародного дня боротьби з корупцією, взяли участь Голова Консультативної місії Європейського Союзу (КМЄС) Кястутіс Ланчінскас, ректор Національної академії внутрішніх справ Володимир Чернєй, голова Громадської ради при МВС України Володимир Мартиненко, представники органів влади, громадських організацій та наукових закладів.

«Знаючи реальну ситуацію в Україні, я можу сказати, що реально боротьба з корупцією розпочалась лише два роки тому. За цей час було створено низку нових антикорупційних органів, яким ми зі свого боку надаємо значну підтримку», – сказав Кястутіс Ланчінскас.

Інше значне досягнення у боротьбі з корупцією у країні, додав він, це Е-декларування. Наступними кроками мають стати соціальні програми, які б закріпили у свідомості громадян патологічну нетерпимість до ганебних корупційних проявів у будь-якій сфері життя.

«Систему боротьби з корупцією потрібно розвивати і надалі на всіх рівнях суспільного життя і кожен громадянин має брати участь у цьому процесі», – наголосив Голова Консультативної місії Європейського Союзу.

З цією метою Національній академії внутрішніх справ рекомендували активізувати наукові дослідження у сфері запобігання корупції, а Міністерству внутрішніх справ запровадити спеціалізовану підготовку правоохоронців для підрозділів по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю. Крім того, планується створити авторські колективи з розроблення методичних рекомендацій «Особливості розслідування корупційних злочинів» та «Захист свідків у корупційних злочинах».

«Перезавантаження системи запобігання та протидії корупції, що триває в нормотворчій площині, потребує якнайшвидшого впровадження в діяльності правоохоронних та інших державних інституцій з досвідом фінансових розслідувань», – повідомив ректор Національної академії внутрішніх справ Володимир Чернєй.

Практичне втілення вже законодавчо закріплених положень, зазначив він,  потребує суттєвого вдосконалення системи підготовки та підвищення кваліфікації правоохоронців, які уповноважені виявляти, документувати й розслідувати корупційні правопорушення.

Протягом конференції учасники мали змогу обмінятись досвідом та обговорити актуальні питання, пов’язані із адмініструванням державної антикорупційної політики та становленням і розвитком суб’єктів її реалізації. Також розглядались аналіз корупційних ризиків у системі запобігання корупції, правові позиції під час розслідування корупційних злочинів, міжнародно-правові стандарти боротьби з корупцією.

«Професіоналізм, знання, досвід, високі людські якості, потужній науковий і освітній потенціал дають усі можливості вдосконалити вітчизняну антикорупційну систему», – повідомив голова Громадської ради при МВС України Володимир Мартиненко.

На його думку, це дасть можливість сформувати у суспільстві відчуття нетерпимості до корупції та підвищити рівень довіри населення до влади.

Науковий форум дозволив сформувати плідне підґрунтя для обміну думками щодо подальшого розвитку антикорупційного законодавства України і правозастосовної практики. За результатами обговорень учасники схвалили низку рекомендацій органам законодавчої, виконавчої влади та навчальним закладам, які будуть направлені у відповідні інстанції.

 

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали