У Нацакадемії внутрішніх справ презентували результати дослідження чинників та тенденцій злочинності в Україні (ФОТО, ВІДЕО)

clock
23.12.2016 17:48

Спільне дослідження, проведене науковцями Національної академії внутрішніх справ та Державного науково-дослідного інституту МВС України було презентоване сьогодні, 23 грудня, під час міжвідомчого круглого столу.

У презентації взяли участь заступник міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук, радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, голова громадської ради МВС Володимир Мартиненко. Також до обговорення долучилися керівник ВГО «Громадської мережі ОПОРА» Ольга Айвазовська, засновник незалежного аналітичного центру «Український інститут майбутнього» Тарас Березовець, представник Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Полтораков та інші.

Дослідження показало, що в Україні криміногенна ситуація нині залишається стабільно напруженою й продовжує ускладнюватися через низку взаємопов’язаних зовнішніх і внутрішніх обставин політичного, військового, економічного, соціального, правового та суто криміногенного характеру. Йдеться зокрема про ріст цін, нерівність доходів, рівень ВВП, рівень безробіття збройний конфлікт на сході України та пов’язане з ним посилення міграційних процесів.

Як підкреслила заступник міністра внутрішніх справ України Тетяна Ковальчук, злочинність не існує окремо від суспільства. На її думку, ґрунтовне дослідження, що показує взаємодію злочинів із рівнем життя та іншими суспільними чинниками, допоможе МВС – провайдеру реформ і трансформаційних процесів – рухатися у правильному напрямі.

Голова Громадської ради МВС України Володимир Мартиненко зауважив, що злочинність просочилася в Україні у всі сфери життя. Безліч «експертів» багато говорять про це, тоді як слід цим питанням ретельно займатися і шукати шляхи виходу із проблемної ситуації. І якраз таким експертним майданчиком і став круглий стіл у НАВС.

На думку громадських експертів, проведення таких досліджень надасть можливість донести суспільству розуміння дійсних причин, що провокують зростання злочинності, без політичних спекуляцій, і пояснити, що такі процеси притаманні всім країнам, які йдуть шляхом прогресивних перетворень. Це посилить довіру населення до правоохоронних органів, яка, на думку експертів, значно зросла останнім часом.

Ішлося також про необхідність залучення до таких обговорень парламентарів, які можуть безпосередньо вплинути на ситуацію, ініціювати зміни до законодавства.

Учасники круглого столу були одностайні щодо необхідності чіткого усвідомлення, що стабілізація криміногенної ситуації в країні розпочнеться лише за умови покращення соціально-економічного стану та становлення і динамічного розвитку громадянського суспільства. Лише на цьому тлі подальше реформування правоохоронних органів та налагодження їхньої ефективної діяльності буде запорукою декриміналізації соціуму.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали