У МВС презентували доповнене видання книги «Добробати» (ФОТО, ВІДЕО)

clock
27.01.2017 18:55

Сьогодні, 27 січня, у Міністерстві внутрішніх справ України відбулася презентація доповненої і розширеної версії книги «Добробати», створеної групою експертів та журналістів. Видання представив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який разом з секретарем РНБО Олександром Турчиновим та спікером Верховної Ради України Андрієм Парубієм висловили щиру вдячність присутнім на заході добровольцям.

Арсен Аваков згадав, що після ряду катастрофічних подій на фронті було вирішено звернутись до місцевих громад областей та активістів Майдану із закликом стати на захист Батьківщини.

«Ми пішли на ці кроки. А кожен з вас прийняв для себе рішення та відгукнувся. Це дуже важливий момент», – сказав Арсен Аваков.

Олександр Турчинов відзначив, що Російська Федерація розпочала агресію добре знаючи стан всіх офіційних військових формувань, оборонний потенціал яких системно знищувався протягом десятків років.

«Міністерство оборони доповіло, що максимально може виставити не більше двох батальйонних тактичних груп. В таких умовах ми починали боротьбу», – повідомив секретар РНБО України.

Аби зустріти ворога, треба було перекидати сили на найбільш важливі напрямки – Київський, Харківський, Сумський, тощо. Однак, на створення регулярних армійських сил був потрібен час і ресурси.

«І ті хто пішов першими, щоб зупинити цю навалу, відкинути ворога і почати очищати свою країну – добробати – тоді змогли зупинити російські війська», – наголосив Олександр Турчинов.

Саме завдяки цьому, додав він, на той момент вдалося створити силовий блок і придушити сепаратистські заколоти.

Спікер Верховної Ради Андрій Парубій також відзначив, що добровольчий рух відіграв визначальну роль у той період, взявши свій початок на Майдані.

«До самооборони Майдану тоді ставали вчителі, лікарі айтішніки та студенти. Потім вони поїхали на дальні барикади – під Дебальцево, Станицю Луганську, Донецьк, аби там захищати українську державність», – сказав Голова Верховної Ради України.

Саме добробати, наголосив він, стали ідеологічною основою теперішньої української армії.

Проект «Добробати» – це хроніка історії руху і, водночас, роздуми над його природою. У книзі розкривається сутність руху добровольчих батальйонів і його витоки. Автори дають можливість читачеві задуматися над питанням: якою ж була роль добровольців під час найважливіших етапів битви України проти гібридного агресора. Створення добробатів, їхній бойовий шлях, сучасний стан та роль у майбутньому ґрунтовно досліджуються у виданні і примушують читача замислитися над власною роллю у житті країни.

Департамент комунікації МВС України

Схожі матеріали