Контраст
Шрифт

У Києві поліція затримала кіберзлодіїв, які обкрадали банкомати з допомогою вірусу (ФОТО, ВІДЕО)

clock
18.05.2016 14:29

Шкідливе програмне забезпечення було розроблене самими зловмисниками. Правоохоронці підозрюють затриманих у причетності до 30 фактів крадіжок грошей  по всій Україні. Збитки банківських установ складають понад 5 мільйонів гривень. Затримали злодіїв працівники Департаменту кіберполіції (ДКП) Національної поліції України та його структурних підрозділів.
Оперативники ДКП спільно з колегами з Карпатського управління кіберполіції та Дарницького управління столичної поліції під час проведення міжрегіональної операції знешкодили злочинне угрупування, до складу якого входили п'ятеро кіберзлодіїв.

Зловмисники спеціалізувалися на таємному проникненні до сервісної частини банкомату і ураженні шкідливим програмним кодом операційної системи терміналу. Це призводило до несанкціонованої видачі коштів з касет сховища банкомата. При цьому вірус «забороняв» операційній системі звертатися на основний сервер банку, а після вчинення крадіжки грошей – «зачищав сліди» своєї присутності.

Оперативники з'ясували, що члени групи готуються до чергового зараження банкомату у Києві. Відтак чотирьох зловмисників затримали безпосередньо на місці вчинення злочину. Після огляду місця події працівники поліції провели 10 санкціонованих обшуків на території міста Києва, Київської та Львівської областей.

У результаті встановлено, що аналогічні випадки зараження банкоматів мали місце на території Львівської області та інших областей України. У рамках кримінальних проваджень слідчими органами були отримані санкції суду на проведення обшуків за місцями проживання, в автотранспортних засобах та за місцями розробки зловмисниками вірусного програмного забезпечення.

Під час обшуків виявлено та вилучено понад 20 одиниць комп’ютерної техніки, близько 50 банківських карток як на ім'я затриманих, так і на іноземців. Крім того, поліція вилучила два банкомати, що були куплені правопорушниками з метою тестування шкідливого коду та його вдосконалення. Також вилучено елементи банкомата (пристрої для запису та зчитування інформації), носії інформації та чорнові записи зловмисників.

Усі зловмисники є громадянами України. Один із затриманих є вихідцем зі Львівщини, ще по двоє – з Луганської і Дніпропетровської областей.

Слідчі Дарницького управління столичного главку поліції повідомили затриманим про підозру у вчиненні ними кримінальних правопорушень, передбачених частинами 3, 4 і 5 статті 185 (Крадіжка) Кримінального кодексу України. Після проведення необхідних технічних експертиз слідчі вирішуватимуть питання про інкримінування затриманим кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України.
З огляду на чітку ієрархію та розподілення ролей серед учасників групи, вирішується питання про визнання їх дій саме такими, що вчинені у складі організованої злочинної групи.
Суд прийняв рішення про обрання стосовно чотирьох молодиків запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Фіксація доказів злочинної діяльності п'ятого зловмисника триває. Затриманим може загрожувати покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років. Слідство триває.

 
Департамент комунікації
Національної поліції
(за інформацією Департаменту кіберполіції
Національної поліції України)
Схожі матеріали
Діяльність