Рятувальники закликають громадян не ризикувати життям, вирушаючи у туристичні походи за несприятливих погодних умов

clock
02.02.2021 07:44

Ось уже кілька тижнів поспіль рятувальники наполегливо попереджають громадян про сніголавинну небезпеку на схилах Карпат. Снігопади та хуртовини на високогiр’ї становлять пряму загрозу для життя та здоров'я туристів, які попри застереження надзвичайників вирушають у негоду в гори. Рятувальники повсякчас залучаються до пошуків та порятунку людей, які втрачають орієнтацію на місцевості, відходять від запланованого маршруту, або травмуються під час походу.

Так, 26 січня о 18:55 до Служби порятунку Закарпатської області надійшло повідомлення про те, що під час катання на сноуборді в районі полонини Драгобрат Рахівського району заблукала мешканка Київської області. Близько обіду дівчина піднялася на крісельному витягу й у тумані спустилася не в той бік. І тільки ввечері друзі зателефонували за номером 101 та повідомили, що вона не повернулася.

На пошуки заблукалої туристки відправилися фахівці гірських пошуково-рятувальних відділень смт Ясіня, с. Кваси та м. Рахів, а також волонтери гірськолижного комплексу. Із дівчиною не було телефонного зв’язку, оскільки в неї розрядився телефон. Тож рятувальники обстежили полонину Драгобрат, полонину Урда та врешті-решт о 23:00 знайшли її на полонині Крачуняска. Далі її доправили до місця тимчасового проживання на гірськолижний комплекс.

27 січня рятувальники Славської пошуково-рятувальної групи на лижній трасі гори Тростян на Львівщині надали допомогу травмованій лижниці, 1995 року народження, з м. Київ. Жінка отримала травму лівої ноги.

Рятувальники надали потерпілій домедичну допомогу та спустили до підніжжя гори, де передали медикам для надання подальшої допомоги.

Шановні громадяни! За прогнозами УкрГідрометцентру, найближчими днями в зв’язку зi снiгопадами та хуртовинами, на високогiр’ї Закарпатської та Івано-Франківської областей очiкується значна снiголавинна небезпека. Рятувальники наголошують: варто утриматися від походів у гори!

Аби попередити виникнення небезпечних подій за участю туристів та для оперативного надання допомоги постраждалим у горах, ДСНС наголошує на важливості реєстрації громадянами своїх мандрівок!

Вирушаючи у туристичний похід за належних погодних умов, дотримуйтесь наступних порад від рятувальників: обов'язково інформуйте своїх близьких і знайомих про проходження вашого маршруту й очікуваний час повернення з походу, а краще — зареєструйте свою гірську мандрівку на рятувальних постах; уникайте походів поодинці, мінімальна рекомендована кількість учасників туристичної групи складає не менше ніж 3 особи; переконайтеся, що ваше екіпірування відповідає вимогам походу. Візьміть з собою достатню кількість їжі та води, а також необхідний одяг; поцікавтеся умовами місцевості і прогнозом погоди; обов'язково візьміть з собою перевірені туристичні карти.

 

Посилання для реєстрації та необхідна інформація:

 

Закарпатська область

Івано-Франківська область

Львівська область

Чернівецька область

 

Якщо з вами сталася надзвичайна подія, або ви стали свідком такої, – не зволікайте, телефонуйте до Служби порятунку за номером 101!

Схожі матеріали