Рятувальники відпрацьовують дії щодо ліквідації лісових пожеж (ФОТО)

clock
21.05.2017 07:33

Щороку в Україні виникають тисячі пожеж в природних екосистемах, що завдають значної шкоди, в першу чергу навколишньому середовищу та громадянам. Аби зменшити невтішну статистику фахівці ДСНС постійно проводять інформаційно-роз'яснювальну роботу з громадянами та посилюють взаємодію з представниками лісових господарств з метою протидії пожежам у лісових масивах. Так, по всій території країни постійно проводяться спільні тактико-спеціальні навчання, в ході яких відпрацьовуються питання взаємодії відповідних служб під час ліквідації лісових пожеж.

Зокрема, цього тижня на Рівнещині рятувальники спільно з працівниками держспецлісгоспу провели навчання щодо реагування на пожежу, що виникла у лісовому масиві. Відповідно до тактичного задуму, в посушливий період відпочивальники не загасили багаття, в результаті чого виникло загоряння сухої трави біля лісового масиву, полум’я від якого перекинулося на нижній шар в лісовому масиві біля смт Рокитне. Існувала загроза розповсюдження пожежі на значну площу лісових насаджень. По прибуттю до місця умовної пожежі вогнеборці спільно з лісівниками за допомогою ручних пожежних стволів спочатку локалізували осередок пожежі, щоб не допустити подальшого розповсюдження вогню, а згодом остаточно ліквідували.

У м. Лиман Донецької області на території лісництва відбулися масштабні спільні тактико-спеціальні навчання з ліквідації надзвичайних ситуацій, пов’язаних з пожежами в лісах. В навчаннях були задіяні рятувальники, представники управління лісового та мисливського господарства, співробітники Національної поліції, Укрзалізниці, Центру безпеки громадян у м. Лиман, медицини катастроф та підрозділи піротехнічної служби ДСНС. Під час тренувань були відпрацьовані дії щодо гасіння лісової пожежі, що виникла внаслідок нехтування громадянами правил пожежної безпеки. Під час навчань учасники вживали заходів для ліквідації умовної пожежі, запобігання її подальшого розповсюдження, пошуку громадян, які можуть перебувати у лісі, обстеження території на предмет виявлення боєприпасів.

Київські рятувальники впродовж тижня здійснювали перевірки всіх лісопаркових підприємств столиці щодо їх готовності до пожежонебезпечного періоду. Фахівці ДСНС перевіряли стан техніки та особового складу лісгоспів до ліквідації лісових пожеж. Крім того, представники лісопаркових господарств продемонстрували рятувальникам спеціальне обладнання, а саме, встановлені на вишках веб-камери, які передають черговому працівнику лісгоспу відеозображення на плазму. Завдяки цьому обладнанню можна завчасно виявити пожежу, яка виникла на території лісу та повідомити про неї для подальшого реагування щодо її ліквідації. Крім того, біля автомагістралей, які межують з лісами, а також біля доріг у лісі, були проведені розори (траншеї), аби запобігти розповсюдженню вогню на великі території, у разі занесення стороннього джерела запалення або кинутого недопалку. На території лісопаркових господарств розміщені спеціальні стенди із правилами пожежної безпеки під час перебування у лісі.

Подібні тренування, навчання та перевірки триватимуть і надалі аби підвищити спроможність підрозділів ДСНС та лісових господарств до реагування на пожежі в лісових масивах і посилити взаємодію між оперативними службами.

Прес-служба ДСНС України

Схожі матеріали