Розвиток добровільного пожежного руху — шлях до формування сучасної системи цивільного захисту

clock
24.10.2016 12:26

Для європейських країн та й всього світу загалом звичною практикою є спільна діяльність професійних вогнеборців та добровольців. Здебільшого, кількість останніх навіть в рази більша, особливо у невеличких містах та селищах. Наприклад, у США 72% пожежників — добровольці, а у Швеції — 80%. Такий підхід дозволяє підвищити рівень пожежної безпеки громадян на місцях. Саме тому, в рамках реформи ДСНС, з метою вдосконалення системи реагування на пожежі та надзвичайні ситуації в державі, формуватиметься розвинута мережа місцевої пожежної охорони, що підсилюватиметься саме добровольцями-вогнеборцями.

Хто ж такі добровольці-вогнеборці?

В першу чергу, це небайдужі, рішучі люди, які в будь-яку хвилину прийдуть на допомогу, це кожен, хто готовий починати зміни в країні з себе, забезпечуючи захист своєї громади. Це люди, які проходять спеціальну підготовку і допомагають професіоналам ліквідовувати надзвичайні події та ситуації. Добровольці залучаються лише за потреби, тому можуть мати основне місце роботи.

Хто зможе стати добровольцем-вогнеборцем в Україні?

Стати добровольцем зможуть як жінки, так і чоловіки, віком від 18 до 60 років, в яких відсутні медичні протипоказання до фізичного навантаження.

У чому полягатиме завдання добровольців-вогнеборців?

У разі виникнення пожежі чи іншої події добровільні пожежні формування, що створюватимуться у кожному населеному пункті, прибуватимуть на допомогу професійним вогнеборцям і спільно здійснюватимуть гасіння пожежі. Тобто, залучення добровольців не означатиме відмову ДСНС від виконання своїх безпосередніх завдань. Адже гарантування пожежної безпеки як окремої родини, так і суспільства в цілому – це спільне завдання держави і громади.

Результат

Розвиток пожежної охорони на місцях та активного руху добровольців-вогнеборців дозволить максимально скоротити час прибуття першого пожежно-рятувального підрозділу до місця пожежі або надзвичайної ситуації. Значно підвищиться рівень гарантування безпеки громадян саме у сільській місцевості і загалом в державі. Як результат — сотні врятованих життів та матеріальних цінностей громадян.

Де можна дізнатися більше інформації про реформи ДСНС?

На офіційному сайті ДСНС у розділі “Діяльність” створено рубрику Реформування”, у якій розміщується вся оновлена інформація, що стосується питань реформування. Детальна інформація про те, як добровольці-вогнеборці проходитимуть підготовку та допомагатимуть професійним пожежникам, а також як відбувається процес розширення мережі місцевої пожежної охорони й надалі розміщуватиметься на сайті ДСНС, а також на сторінці ДСНС у соціальній мережі “Фейсбук”.

За матеріалами прес-служби ДСНС України

 

Схожі матеріали