Протидія корупції у митних та податкових органах: 31 посадовцю повідомлено про підозру (ФОТО)

clock
05.12.2016 13:29

Оперативники Департаменту захисту економіки задокументували злочинну діяльність працівників митних та податкових органів. Так, з початку року відкрито 49 кримінальних проваджень, 31 посадовцю повідомлено про підозру.

Проведений співробітниками Департаменту захисту економіки Національної поліції України аналіз структури та обсягів експортних та імпортних операцій, свідчить про те, що «тіньові» потоки, організовані комерційними структурами, контролюються посадовими особами регіональних митниць і територіальних податкових інспекцій, а також представниками місцевих органів державної влади.

Органи, які безпосередньо повинні запобігати правопорушенням у сфері митних відносин, а також контролювати дотримання митних правил і процедур при зовнішньоекономічних операціях, самі були залучені до злочинних схем.

За словами заступника голови Нацполіції – начальника Департаменту захисту економіки Ігоря Купранця, 49 кримінальних проваджень у сфері службової діяльності відкрито відносно працівників фіскальних та митних органів, серед яких 21 – вимагання та одержання неправомірної вигоди. На даний час, 31 працівнику фіскальної та митної служби повідомлено про підозру за хабарництво.

Так, співробітники Управління захисту економіки у Львівській області затримали працівників митного поста Львівської митниці ДФС та пункту пропуску Львівського прикордонного загону під час одержання ними 60 тисяч гривень хабара, а оперативники Закарпатського управління на території міжнародного пункту пропуску затримали інспектора митного посту Закарпатської митниці ДФС України. Митник вимагав та одержав від учасника бойових дій АТО 1600 євро хабара за переміщення товару без митного оформлення.

В ході проведення заходів працівники Департаменту захисту економіки вилучили продукції на загальну суму 36 мільйонів гривень, яку намагалися ввезти підприємці на митну територію України за налагодженими корумпованими злочинними схемами.

Одну із таких схем правоохоронці задокументували на митниці Сумської області. Комерційні структури закуповували продукцію (тканину) за кордоном. Для ввезення її на територію України надавали до митних органів фіктивні дані про характеристику товару. Відповідно до посадових обов'язків митники повинні були перевірити отриману інформацію. Проте, цього не робили. Спочатку, вони нібито робили відбір зразків тканини для аналізу, але насправді для дослідження використовували вже підготовлені зразки. Продукція, яка завозилась на територію України підпадала під митну ставку 5-8 %, а згідно з проведеним аналізом - під пільгову нульову. За даними оперативників за такою схемою було ввезено понад 300 контейнерів.

Окрім того, співробітники Департаменту, в рамках кримінальних проваджень, проводять огляди продукції під час її митного оформлення. З початку року до бюджету держави було донараховано понад 3 мільйони гривень у вигляді обов'язкових митних платежів.

Департамент захисту економіки

Національної поліції України

[email protected]

тел. довіри 098-103-96-59

Схожі матеріали