Поліція затримала замовника і співучасників замовного вбивства львівського бізнесмена, – Вадим Троян (ФОТО, ВІДЕО)

clock
28.09.2016 13:17

Замовника, організатора і виконавців замовного злочину, вчиненого наприкінці серпня на трасі «Львів - Рогатин - Івано-Франківськ», затримали оперативники карного розшуку Національної поліції України спільно з прокуратурою. Зловмисникам оголошено про підозру. Усіх затриманих пов'язують із кримінальним авторитетом на прізвисько «Вова-Морда». Про це сьогодні, 28 вересня, повідомив перший заступник глави Нацполіції - начальник кримінальної поліції Вадим Троян під час брифінгу за участю Міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова і Генерального прокурора України Юрія Луценка.

Вадим Троян повідомив, що замах планувався на відомого на Львівщині досить крупного бізнесмена Богдана Копитка. Тоді внаслідок вибуху автомобіля та перехресного обстрілу загинуло троє осіб. Ще один молодик потрапив до лікарні. Сам бізнесмен не постраждав, оскільки знаходився в іншому автомобілі.

За словами першого заступника глави Нацполіції – начальника кримінальної поліції Вадима Трояна, злочин був чітко спланованим і підготовленим. З місця події вилучили електричні дроти, які вели від воронки після вибуху до лісосмуги, гранатомет РПГ-26 із зарядом, кілька одиниць зброї, радіостанції.

У місці вибуху поліцейські виявили спеціальні мітки на деревах на тому відрізку дороги, де була закладена протитанкова міна. Крім того, навколо підірваного автомобіля поліцейські виявили близько 120 гільз від набоїв для автоматичної зброї. При додатковому огляді поліція виявила дві вкопані металеві труби із закладеною туди вибухівкою, а також електричні кабелі і вибухові пристрої – навіть під асфальтовим покриттям.

У рамках розслідування цього злочину поліція розглядала кілька версій. Одна з них стосувалася перерозподілу сфер впливу між ОЗГ Львівщини та кримінальними «авторитетами», інша – вбивства з метою помсти.  У кримінальному провадженні було призначено майже 80 експертиз та проведено понад півсотні негласних слідчих розшукових дій. Крім того, слідчі допитали близько ста свідків. Покази частини з них стали цінними для розкриття цього злочину.
 
 

За словами міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, ця справа була досить складною з технічної точки зору, адже розписана та розкладена між львівськими оперативниками, центральним апаратом Нацполіції та співробітниками прокуратури.

«Дуже важливо, аби не було витоку інформації та ми могли діяти максимально ефективно, як це були останніми днями під час затримання та обшуків. Ми крок за кроком реалізовували свої наміри та показали, як взагалі можна і потрібно працювати в цій ситуації», - зауважив Арсен Аваков.

За його словами, діяльність таких банд, які ігнорують закон і порядок, намагаючись встановити свою диктатуру права, повинна мати відповідну швидку реакцію з боку поліції.

Вадим Троян повідомив, що під час обшуків правоохоронці виявили та вилучили серйозний арсенал зброї – кулемети, автомати, пістолети, гранати та міни, холодну зброю. Він також зазначив, що один із затриманих є громадянином Росії і з 2014 року нелегально проживав в Україні. Раніше він служив в російській армії, а також входив до нацистських угруповань.

Усі співучасники затримані в порядку статті 208 КПК України, їм вже оголошено про підозру у вчиненні злочину – умисному вбивстві кількох осіб, вчиненому способом, небезпечним для життя багатьох осіб, тобто за пунктами 1, 5, 12 частини 2 статті 115 Кримінального кодексу України.

За словами першого заступника глави Нацполіції, зараз у рамках слідства підтверджується версія щодо перерозподілу сфер впливу між двома лідерами ОЗГ Львівщини, а також з мотивів помсти за замахи на себе та вбивства членів цих злочинних груп.

 

Департамент комунікації МВС України,

Департамент комунікації

Національної поліції України,

фото Андрія Новицького

Схожі матеріали