Поліція визначила, яка категорія підлітків є найбільш уразливою до впливу так званих «груп смерті» (ФОТО, ВІДЕО)

clock
28.02.2017 15:39

Крім того, зараз правоохоронці фіксують появу ще кількох подібних «розваг». Відтак поліція звертається до батьків з проханням приділяти більше уваги своїм дітям, а також нагадує про те, як діяти у разі виявлення ознак приналежності дитини до різноманітних спільнот із суїцидальним нахилом.

Під час відеоселекторної наради, яка відбулася сьогодні, 28 лютого в Національній поліції, її учасники розглянули питання виявлення і протидії спробам доведення підлітків до самогубства.

Заступник начальника Департаменту превентивної діяльності Нацполіції Іван Прохоренко зазначив, що найбільш вразливою до дій зловмисників, які адмініструють в мережі Інтернет так звані «групи смерті», є категорія підлітків віком 13-17 років. Переважно це діти з не зовсім благополучних родин.

Так звані «куратори» виявляють у соцмережах сторінки підлітків, які з тих чи інших причин перебувають у депресивному стані. Відтак через систему так званих «квестів» (завдань з обов’язковим спричиненням собі тілесних ушкоджень або заподіянням болю) зловмисники з допомогою методик нейролінгвістичного програмування, погроз або шантажу намагаються довести дітей до суїциду.

Зараз оперативники кіберполіції разом із працівниками поліцейських підрозділів ювенальної превенції виявляють подібні спроби. Кількох підлітків вдалося врятувати буквально за крок від фінального «завдання» – самогубства.

Крім того, зараз правоохоронці фіксують появу нових так званих «флеш-мобів». Один з них передбачає зникнення підлітка на добу з місця проживання або навчання без жодного повідомлення про себе. З початку року до поліції надійшло 744 заяви про зникнення підлітків. 670 з них були оперативно знайдені поліцейськими.

Ще одна небезпечна «розвага» – раптове перебігання дороги перед транспортними засобами. За словами заступника керівника Департаменту превентивної діяльності, з початку 2017 року з вини неповнолітніх трапилось 14 дорожньо-транспортних пригод, в результаті яких одна дитина померла, постраждало – 13. Причини таких дій були різними, за деякими випадками слідство ще триває. Загалом, з початку поточного року, у 332 автопригодах постраждало 376 осіб віком до 18 років, 11 з яких загинули.

У зв’язку з цим учасники наради акцентували увагу на необхідності оперативного реагування поліції на повідомлення про зникнення дитини або на інформацію про її можливу участь у суїцидальних інтернет-спільнотах.

Водночас Іван Прохоренко повідомив, що низки центральних органів виконавчої влади направлено листи про необхідність об’єднання зусиль у протидії цій категорії злочинів. Крім того, він нагадав про поради поліцейських батькам, що дозволять запобігти можливій трагедії.

Раніше оперативники кіберполіції розповіли, як уникнути загроз від так званих «груп смерті».

Департамент комунікації

Національної поліції України

Схожі матеріали